Την απόκτηση και τον έλεγχο τοπικών ΜΜΕ στην Θράκη επιδιώκουν οι Τούρκοι

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαφαινόμενο σχέδιο τουρκικής διείσδυσης στη Θράκη μέσα από την δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών, υγιειονομικών, και κυρίως οικονομικών/εμπορικών), είναι κοινός τόπος η διαπίστωση ότι οι πιο εύρωστοι κύκλοι της ηγεσίας της μειονότητας ενθαρρύνει κινήσεις εξωστρέφειας και διάχυσης στην ευρύτερη κοινωνία της Θράκης  με βλέψεις πανελλήνιας «κάλυψης».

Οι παρατηρητές της τοπικής σκηνής στη Θράκη με επίκεντρο τη Ροδόπη, έχουν κατά καιρούς επισημάνει τους μηχανισμούς της τουρκικής προπαγάνδας όπως αυτή μέχρι πρότινος εντοπιζόταν στο «κλειστό περιβάλλον» της μειονότητας με τα  παραδοσιακά τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης και τις προνομιακές σχέσεις κάποιων τουρκόφωνων/τουρκόφρονων με ελληνόφωνα μέσα της περιοχής.

Τους “διαφημίζούν” αυτοί που τους πολεμούν

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνονταν «χρήσιμα» μέχρι πρότινος και εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που είχαν μία κατεύθυνση «τουρκομάχων» και μία πιο μαχητική «πατριωτική» στάση , καθώς ουσιαστικά «διαφήμιζαν» τα τουρκικά επιτεύγματα και δημιουργούσαν αρνητικά συναισθήματα στον τοπικό πληθυσμό ή και αναδείκνυαν την «ισχύ» του τουρκικού προξενείου.

Με όρους προπαγάνδας, η εξύψωση του ρόλου του τουρκικού προξενείου από τα κεντρικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης περισσότερο ενίσχυε τον ρόλο του από ό,τι τον αποδυνάμωνε. Ακόμη και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τον ρόλο και τη δράση των μυστικών τουρκικών υπηρεσιών της ΜΙΤ στα πλαίσια της σύγκρουσης γκιουλενικών και ερντογανικών δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε.

Ξεχωριστή θέση στην δημοσιοποίηση των θέσεων των ακραίων μειονοτικών έχουν και οι ΜΚΟ αλλά και διάφορες διεθνείς οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονται τα ακραία  στελέχη του DEB αλλά και άλλων μειονοτικών ακραίων κύκλων, μέσω των οποίων επιτυγχάνουν πανελλαδική και σε κάποιες περιπτώσεις και διεθνή κάλυψη.

Ιδιαίτερος είναι και ο ρόλος των νέων ψηφιακών μέσων και των νέων τεχνολογιών διάδοσης της πληροφορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι  πλέον ενισχύεται με κάθε τρόπο η προμήθεια (κυρίως ανάμεσα στους νέους) τηλεφώνων νέας τεχνολογίας, τάμπλετς κοκ ενώ οι χρήστες twitter και κοινωνικών δικτύων είναι πλέον διαδεδομένη πρακτική στους μειονοτικούς κύκλους και ένα πανίσχυρο όργανο προπαγάνδας αλλά και ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Προσπάθεια απόκτησης τοπικών ΜΜΕ στην Θράκη και την νότια Βουλγαρία δημιουργώντας “επικοινωνιακό θύλακα”

Στο νέο αυτό σκηνικό, το επόμενο βήμα, ήταν σαφές πως θα εντοπιζόταν στο χώρο των μέσων ενημέρωσης.  Ο στόχος των ακραίων κύκλων της μειονότητας είναι να αναδειχθεί το «ζήτημα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης» μέσα από νέες δομές που θα ρίξουν το βάρος τους σε θέματα ισονομίας, ισοπολιτείας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικών ελευθεριών κοκ αλλά και σε μία απόπειρα να συνδεθεί ο ρόλος της μειονότητας ως  συνεκτικός κρίκος με τους μουσουλμάνους πρόσφυγες που όπως φάινεται θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επιχειρηματικοί τουρκικοί κύκλοι μέσω εταιρειών φάντασματα από Βουλγαρία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή σε επιχειρηματικά σχήματα μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης , είχαμε κρούση για εξαγορά διαδικτυακών μέσων στη Βόρεια Ελλάδα με πιο έντονη την κρούση που έγινε σε ολοκληρωμένο δίκτυο που καλύπτει το σύνολο της Ανατολικής Μακεδονία Θράκης με ιδιαίτερη παρουσία στους νομούς όπου αναπτύσσεται η τουρκική προπαγάνδα. Το ίδιο συνέβη και με τοπικό περιφερειακό κανάλι αφού με τα δεδομένα που δημιούργησε η Digea καλύπτει όλη την γεωγραφική περιοχή που ενδιαφέρει την τουρκική προπαγάνδα

 

ViaDiplomacy Newsroom