Την χρήση όπλων από την Αστυνομία κατα των διαδηλωτών επέτρεψε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Τη χρήση των όπλων υιοθετεί τελικά η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέναντι στο διογκωμένο κύμα αντιδράσεων του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος βιώνει σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το Euronews, η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Νικόλα Μαδούρο, έδωσε την άδεια στις Αστυνομικές Δυνάμεις της Βενεζουέλας, να χρησιμοποιούν όπλα με αληθινά πυρομαχικά κατα των διαδηλωτών σε περίπτωση που απειλείται η ζωή τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί αναμφίβολα κλιμάκωση εκ μέρους της αριστερής κυβέρνησης του Νικόλα Μαδούρο, αφού οι βίαιες διαδηλώσεις του λαού στην Βενεζουέλα ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2014 και έχουν κοστίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 43 άτομα, ενώ 873 ακόμη έχουν τραυματιστεί.

Οι διαδηλώσεις στην Βενεζουέλα αποτελούν το τελευταίο χρόνο, σχεδόν καθημερινό φαινόμενο εξαιτίας των ελλείψεων που παρουσιάζονται σε τρόφιμα και είδη βασικής ανάγκης.

Οι κάτοικοι της χώρας έχουν κουραστεί σύμφωνα με το πρακτορείο, να περιμένουν για ώρες στην ουρά για να αγοράσουν σε υψηλές τιμές τρόφιμα όπως κρέας, βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρη και ρύζι.

Η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου που αποτελεί το βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας, σε συνδυασμό με την αποτυχημένη οικονομική πολιτική των κρατικοποιήσεων και του άμεσου ελέγχου του κράτους στην παραγωγική διαδικασία, έχουν προκαλέσεις ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα όπως τρόφιμα, φάρμακα, βασικά αγαθά και πρώτες ύλες, ενώ η γεωργική παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά λόγω της επιβολής πλαφόν στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, που οδήγησε στην εγκατάλειψη της γεωργίας από χιλιάδες αγρότες.

Η κυβέρνηση της χώρας ανησυχεί για το διογκούμενο κλίμα δυσαρέσκειας στο λαό και φοβάται ακόμη πιο βίαιες διαδηλώσεις στο άμεσο μέλλον.

Η απόφαση για την χρήση όπλων κατά των διαδηλωτών εκτιμάται ότι μπορεί να ωθήσει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε αδιέξοδο, αφού η πιθανότητα νέων νεκρών από τα πυρά των Δυνάμεων Ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη εξέγερση του λαού κατά των πολιτικών της κυβέρνησης οδηγώντας τη χώρα σε ένα σπιράλ βίας και θανάτων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.