Την έξοδο των ουκρανικών στρατευμάτων από την πόλη Delbatseve διέταξε ο πρόεδρος Petro Poroshenko

Μετά από έξι μήνες μαχών και πολιορκίας τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή της πόλης Delbatseve ξεκίνησαν κατόπιν εντολής του Ουκρανού προέδρου Petro Poroshenko την συντεταγμένη αποχώρηση τους από την περιοχή προσπαθώντας να αποφύγουν την αιχμαλωσία από τις μονάδες των ρωσώφωνων ανταρτών.

Συνολικά 5.000 άνδρες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό το θύλακα από το Σεπτέμβριο του 2014, όταν προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία σφήνα στην καρδιά της περιοχής που ελέγχεται από τους αντάρτες, με τον ουκρανικό Στρατό να προσπαθεί αρκετές φορές να τους απεγκλωβίσει χωρίς όμως επιτυχία.

Υπό το πρίσμα του ενδεχόμενου της πλήρους καταστροφής, δεδομένο των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του προβληματικού ανεφοδιασμού της ουκρανικής στρατιωτικής δύναμης, το Κίεβο αποφάσισε την συντεταγμένη απόσυρση των δυνάμεων του από την περιοχή μετά από την εξαπόλυση μιας νέας επιτυχημένης αυτή την φορά επίθεσης των αυτονομιστών στο θύλακα.

Η επίθεση των αυτονομιστών πραγματοποιήθηκε σε παραβίαση της πρόσφατα συμφωνημένης ανακωχής που επιτεύχθηκε στο Μίνσκ της Λευκορωσίας και η οποία ετέθη σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά η επίθεση των ανταρτών στην πόλη ξεκίνησε τα ξημερώματα της 15ης Φεβρουαρίου στο βόρειοανατολικό τμήμα της Delbatseve με τους ρωσώφωνους να ελέγχουν τμήμα της πόλης μέχρι το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου.

Παρα τις εκκλήσεις των αμυνομένων προς το Κίεβο οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν να βοηθήσουν την φρουρά της Delbatseve με την αιτιολογία ότι σέβονται την ανακωχή.

Ο δισταγμός του Κιέβου να δράσει στρατιωτικά στην περιοχή της πόλης Delbatseve φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα την σχεδόν πλήρη κατάληψη της πόλης από τους αντάρτες (εκτιμάται ότι κατέχουν το 80% της πόλης), οι οποίοι προχωρούν στην επίτευξη του επόμενου Αντικειμενικού τους Στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ουκρανικές μαχόμενες στην περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις στόχος των ανταρτών είναι η αποκοπή της εξόδου της ουκρανικής δύναμης από την πόλη της Delbatseve και η εξουδετέρωση τους με την παράδοση του οπλισμού τους.

Η πόλη Delbatseve με πληθυσμό πριν από τις μάχες 25.000 κατοίκων έχει μετατραπεί σε ερείπια μετά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των ανταρτών με βαριά πυροβόλα των 152 χλστ και ρουκέτες των 122 χλστ του συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών ΒΜ-21 Grad και των θερμοβαρικών ρουκετών του συστήματος TOS-1.

Πριν από την νέα επίθεση των αυτονομιστών, είχε προηγηθεί η κατάληψη του χωριού Lohvynove στις 9 Φεβρουαρίου από τους ρωσώφωνους αντάρτες, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική οδική αρτηρία Μ-103 εξόδου από την πόλη Delbatseve προς τις περιοχές που ελέγχει ο Ουκρανικός Στρατός.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι οποίοι προσπάθησαν μερικές ημέρες αργότερα να ανακαταλάβουν χωρίς επιτυχία το χωριό και να ενισχύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην πόλη Delbatseve, οι αντάρτες που υπερασπίζονται το Lohvynove είχαν υψηλού επιπέδου στρατιωτική εκπαίδευση και δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τους πολίτες του Donetsk που εξεγέρθηκαν κατα του Κιέβου και πήραν τα όπλα να διεκδικήσουν την αυτονομία της περιοχής τους.

Η αποτυχημένη προσπάθεια των Ουκρανών σηματοδότησε το τέλος της προσπάθειας διατήρησης της πόλης Delbatseve από τα ουκρανικά στρατεύματα και την έκδοση της απόφασης εκκένωσης της πόλης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Petro Poroshenko το 80% των ουκρανικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στην πόλη έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και οδεύουν προς τις ουκρανικές γραμμές, ενώ σύμφωνα με τους ρωσώφωνους οι αιχμάλωτοι ξεπερνούν τους 300 άνδρες.

Η εκκένωση της πόλης Delbatseve από τον ουκρανικό Στρατό αποτελεί μετά την εκκένωση του αεροδρομίου του Donetsk στις 21 Ιανουαρίου του 2015 την δεύτερη εν συνεχεία ήττα των Ουκρανών στον πόλεμο της Αν. Ουκρανίας κατα των ρωσώφωνων αυτονομιστών στους πρώτους μήνες του 2015.

Η νέα ήττα ενδέχεται να αυξήσει την πίεση για την παράδοση στην Ουκρανία στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ κάτι για το οποίο έχει μιλήσει στο παρελθόν ο πρόεδρος Πούτιν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε κλιμάκωση της σύγκρουσης μετατρέποντας την σε ένα πόλεμο δια αντιπροσώπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θυμίζοντας έντονα ανάλογες καταστάσεις κατα την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.