Την φρεγάτα Type 26 προτείνει η BAE Systems στο Ναυτικό της Αυστραλίας (Video)

Την υπό ναυπήγηση νέα Βρετανική φρεγάτα Type 26 Global Combat Ship (GCS) που θα αντικαταστήσει τις φρεγάτες Type 23 του Βασιλικού Ναυτικού, προτείνει η εταιρεία BAE Systems στο Ναυτικό της Αυστραλίας στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης νέων πλοίων SEA 5000 που θα αντικαταστήσουν τις 8 φρεγάτες κλάσης Adelaide (O.H. Perry).

Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου του βρετανικού ναυπηγικού προγράμματος ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 2017 και η νέα κλάση City πρόκειται να αποδώσει συνολικά 8 πλοία σε διάστημα 15 ετών.

Η ανθυποβρυχιακού αγώνα φρεγάτα κλάσης City πρόκειται να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη μιας νέας κλάσης για το Ναυτικό της Αυστραλίας το οποίο στο σύντομο μέλλον θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα με το αυξανόμενο υποβρυχιακό στόλο των Ναυτικών δυνάμεων γειτονικών της χωρών.

Η βρετανική εταιρεία BAE Systems ισχυρίζεται ότι η νέα φρεγάτα έχει σαφώς μειωμένο ακουστικό ίχνος και αυξημένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Εκτός από την βρετανική φρεγάτα στο διαγωνισμό του Ναυτικού της Αυστραλίας συμμετέχει η εταιρεία Fincantieri με την φρεγάτα FREMM και η ισπανική Navantia με την επανασχεδιασμένη και αναβαθμισμένη φρεγάτα F-100.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ναυτικό της Αυστραλίας πρόκειται τα επόμενα δύο χρόνια να παραλάβει τρείς καταδρομικά αεράμυνας περιοχής κλάσης Hobart της εταιρείας Navantia του προγράμματος SEA 4000 το οποίο ξεκίνησε το 2000 καθώς και δύο ελαφρά αεροπλανοφόρα κλάσης Canberra επίσης της ισπανικής εταιρείας Navantia.

Η βρετανική φρεγάτα είναι ιδιαίτερα βαριά εξοπλισμένη αφού θα διαθέτει 48 κάνιστρα VLS κάθετης εκτόξευσης των βρετανικών αντιαεροπορικών πυραύλων CAMM (M) Sea Ceptor  με εμβέλεια 25 χλμ (δοκιμές έχουν αποδείξει ότι μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση 60 χλμ), 24 εκτοξευτές Mk 41 VLS από τους οποίους μπορούν να εκτοξευτούν πύραυλοι RUM-139 VL-ASROC, AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) και RGM/UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile (TLAM Block IV).

Επιπλέον το πλοίο θα διαθέτει το κύριο πυροβόλο των 5 ιντσών Mk 45 της εταιρείας ΒΑΕ, δύο πυροβόλα των 30 χλστ DS30M Mk2, 2 συστήματα Phalanx CIWS, δύο πολυβόλα και δύο ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.