Την Google και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Γερμανία «δείχνει» η Ρωσία για τις διαδηλώσεις

Η ρωσική κρατική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roscomnadzor ανακοίνωσε πως ζήτησε από την Google να σταματήσει να διαφημίζει «παράνομα μαζικά γεγονότα» στην πλατφόρμα YouTube.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πραγματοποίησαν χθες, Σάββατο, τη μεγαλύτερη, σύμφωνα με παρατηρητές, πολιτική διαμαρτυρία που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια, αψηφώντας την καταστολή για να ζητήσουν ελεύθερες εκλογές για τον δήμο της Μόσχας. Πολλά κανάλια του YouTube μετέδωσαν ζωντανά τις διαδηλώσεις.

Η Roscomnadzor ανακοίνωσε πως μερικές οντότητες αγοράζουν διαφημιστικά εργαλεία από το YouTube, όπως Push Notifications (σ.σ.: πληροφοριακά μηνύματα που παραδίδονται στους χρήστες μιας εφαρμογής ακόμα κι αν δεν την χρησιμοποιούν εκείνη τη στιγμή), για να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με παράνομες μαζικές διαμαρτυρίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οντότητες που έχουν στόχο να διαταράξουν τις εκλογές.

Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα το θεωρήσει επέμβαση στην κυριαρχία της, εχθρική επιρροή και παρεμπόδιση δημοκρατικών εκλογών, αν η Google δεν ανταποκριθεί στο αίτημα.

Αν η εταιρεία δεν λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη διαφήμιση γεγονότων στις πλατφόρμες της, η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει αναλόγως, ανακοίνωσε η Roscomnadzor, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της Google στη Ρωσία αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει.

Η Ρωσία κατηγορεί και τον Αμερικανό πρέσβη στην Γερμανία

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ανώτατο Αμερικανό διπλωμάτη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της πρεσβείας, χάρτη στον οποίο σημειώνονταν τα σημεία των διαδηλώσεων που οργάνωναν ομάδες της ρωσικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, στις 3 Αυγούστου.

ViaDiplomacy Newsroom