Την ίδρυση Ομοσπονδιακού Στρατού στην Βόρειο Συρία επιδιώκουν οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους

Την μελλοντική ίδρυση Ομοσπονδιακού Στρατού στις περιοχές της βορείου Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι και οι Σύμμαχοι τους ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές των Καντονιών.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου των λαών της περιοχής να ιδρύσουν μια αυτόνομη περιοχή με την ονομασία Δημοκρατικό Ομόσπονδο Σύστημα της Rojava- Βόρεια Συρία.

Η νέα στρατιωτική δύναμη θα αποτελείται από τις Ομάδες Προστασίας του Λαού (YPG), και οι Ομάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ). Σύμφωνα με τον ηγέτη της Διοίκησης Άμυνας του Καντονιού της  Jazira, ένα από τα τρία Καντόνια της Βορείου Συρίας,  όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Rojava θα πρέπει να ενωθούν υπό την ομπρέλα ενός νέου Ομοσπονδιακού συστήματος.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία των Καντονιών της Βορείου Συρία ιδρύθηκαν την 1η Ιανουαρίου του 2014 ενώ τον Μάρτιο του 2016 οι Κούρδοι και οι υπόλοιποι λαοί των περιοχών του Βορείου Συρίας ανακήρυξαν σε συνέδριο στην πόλη Rmeilan την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Rojava προωθώντας ουσιαστικά την Ομοσπονδοποίηση της Συρίας.

Για την υλοποίηση της απόφασης αυτή οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους προχώρησαν στην συγκρότηση μιας 31μελούς επιτροπής η οποία μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο θα έπρεπε να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία μιας Συριακής Ομοσπονδίας.

Η συγκεκριμένη πολιτική δεν έχει μέχρι σήμερα την αποδοχή της κυβέρνησης του Assad, ενώ οι Ρώσοι σύμμαχοι του καθεστώτος εξετάζουν με επιφύλαξη την πρόταση αυτή ως την πλατφόρμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μελλοντική επίλυση του Συριακού εμφυλίου.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.