Την πορεία του προγράμματος των C-27J Spartan παρουσίασε στην Βουλή ο Π. Καμμένος

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε στην Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποκατάστασης της διαθεσιμότητας των τεσσάρων εκ των οκτώ αεροσκαφών C-27J Spartan που τελικά η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε μετά την ακύρωση της παραγγελίας την Άνοιξη του 2012 των υπολοίπων τεσσάρων που αρχικά είχαν παραγγελθεί.

Σύμφωνα με τον Υπουργό το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο των προβλέψεων της τρίτης τροποποίησης της σύμβασης προμήθειάς τους (Σύμβαση 004Γ/03, συνολικού ύψους 189.655.843,90 δολαρίων ΗΠΑ) και περιλαμβάνει την επιστροφή στο ΥΠΕΘΑ από τον αντισυμβαλλόμενο την έντοκη χορηγηθείσα προκαταβολή συνολικού ύψους 40.073.642 δολαρίων ΗΠΑ για τα τέσσερα μη παραδοτέα αεροσκάφη C-27J Spartan.

Επιπλέον ο κατασκευαστής των αεροσκαφών θα παράσχει στην Πολεμική Αεροπορία δωρεάν υλικά και υπηρεσίες συνολικής αξίας 9 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ως αντιστάθμισμα για την απαλλαγή του από την υποχρέωση παράδοσης των τεσσάρων  τελευταίων αεροσκαφών.

Εκτός από τα παραπάνω επιβλήθηκαν στην κατασκευάστρια εταιρεία ποινικές ρήτρες και παρακρατήθηκαν οι αναλογούντες τόκοι προκαταβολής συνολικού ποσού που υπερβαίνει τα 11,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, για τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στις παραδόσεις των οκτώ αεροσκαφών όπως προβλεπόταν από την σύμβαση αγοράς των C-27J Spartan.

Τέλος καταλογίστηκε στην κατασκευάστρια εταιρεία ποσό που υπερβαίνει τα 4,8 εκατ. ευρώ ως θετική ζημία λόγω των ως άνω καθυστερήσεων.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.