Την σταδιακή ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επιδιώκουν οι Γερμανοί

Του Αλκιβιάδη Χανιώτη

“Ενδιάμεσο σχέδιο” έχει εκπονήσει η Γερμανική Κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων για την εξεύρεση λύσης στις εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του europost.gr, που προέρχονται από διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο και στην Αθήνα, το Γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει την πρόβλεψη να μην ενταχθούν εξ ολοκλήρου τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί η λύση με την Ελλάδα, αλλά να συμφωνηθεί και με την υπογραφή της χώρας μας ένας “οδικός χάρτης”, που θα περιλαμβάνει ενδιάμεσα στάδια για την περαιτέρω προσέγγιση της ΠΓΔΜ προς τις Βορειοατλαντικές δομές.

Κατά το σχέδιο αυτό, τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε “χαλαρή” σύνδεση με το ΝΑΤΟ, με την δυνατότητα να μετέχουν ως παρατηρητές στις Συνόδους της Συμμαχίας, αλλά και σε προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις  και σε άλλες πρωτοβουλίες, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Η εν συνεχεία πορεία της ΠΓΔΜ προς τις δομές του ΝΑΤΟ θα συνδυαστεί με συγκεκριμένες αλλαγές στο εσωτερικό της, οι οποίες θα συμφωνηθούν από τώρα με βάση χρονοδιάγραμμα και για τις οποίες θα θεσμοθετηθεί και διαδικασία επιθεώρησης (monitoring) από την ηγεσία της Συμμαχίας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, οι οποίες εκλήθησαν από το europost.gr να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες, διατύπωναν την άποψη ότι η εφαρμογή στην πράξη ενός τέτοιου σχεδίου είναι τελείως ασύμφορη για την Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στα Σκόπια να πλησιάσουν στις Συμμαχικές δομές με την προσωρινή τους ονομασία και να δημιουργήσουν defacto καταστάσεις και γεγονότα, δηλαδή τετελεσμένα, που θα είναι σε βάρος της Ελλάδος.

Πηγή https://europost.gr/

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.