«Τινάζει στον αέρα» τις ελληνό –αμερικάνικες σχέσεις η υπόθεση Σ. Ξηρού – Ανάλυση στοιχείων διαδικτύου

Νίκος Αρβανίτης/ Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ένα νέο «μέτωπο με τις ΗΠΑ ανοίγει η κυβέρνηση της Αθήνας με αφορμή το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Ξηρού «μη φιλική ενέργεια» και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Επιπλέον το State Department Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον προχώρησε στην ένταξη του Χριστόδουλου Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη στη λίστα των τρομοκρατών.

Η τρομοκρατία, το νομοσχέδιο για το Ξηρό και οι επιπτώσεις του πάνω στις ελληνό – αμερικανικές σχέσεις απασχόλησαν τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο και εξετάζουμε τις αντιδράσεις τους με τη βοήθεια του paloPro για την χρονική περίοδο 14/04 – 20/04 2015.

Το ελληνικό διαδίκτυο καταγράφει συνολικά 16525 αναφορές για τις υπό εξέταση οντότητες – τρομοκρατία, ΗΠΑ και Σάββα Ξηρό. Τα στοιχεία του paloPro εμφανίζουν πρώτο σε αναφορές το θέμα της τρομοκρατίας που συγκεντρώνει συνολικά 8556 αναφορές, ακολουθεί ο Σάββας Ξηρός με 7476 συνολικές αναφορές και οι ΗΠΑ που εμφανίζουν 493 συνολικές αναφορές.

Tromokratia21

Xsiros21

USA21

Τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο με βάση την καταγραφή των συναισθημάτων εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικά προς το θέμα της τρομοκρατίας και το νομοσχέδιο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Η τρομοκρατία πιο συγκεκριμένα παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό αρνητικών συναισθημάτων 6035 συγκριτικά με τα μόλις 651 θετικά.

Ο καταδικασμένος για τρομοκρατικές ενέργειες Σάββας Ξηρός καταγράφει και αυτός περισσότερα αρνητικά συναισθήματα 3712 σε σύγκριση με τα 1328 θετικά. Το ελληνικο διαδίκτυο είναι αρνητικά προσκείμενο και προς τις ΗΠΑ που καταγράφουν 202 αρνητικά συναισθήματα έναντι 107 θετικών.

Η κατανομή των συναισθημάτων ανά κανάλι δείχνει ότι το θέμα της τρομοκρατίας συγκεντρώνει τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα στο Twitter που ανέρχονται σε 3945. Το ίδιο παρατηρείται και για το Σάββα Ξηρό όπου παρουσιάζει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης 2608 αρνητικά συναισθήματα.

TromokratiaSent

XsirosSent

Τα δημοσιεύματα που κυριάρχησαν στο ελληνικό δίκτυο με βάση τα δεδομένα του εργαλείου Top 10 Topics για τη χρονική περίοδο που εξετάζουμε αναφέρονται στις αντιδράσεις των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο αποφυλάκισης του Ξηρού. Συγκεκριμένα:

• Η δήλωση-προειδοποίηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς αναπαράχθηκε αμέσως στο ελληνικό διαδίκτυο. Ο Ντέιβιντ Πιρς δήλωσε ότι «η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού η οποιοδήποτε άλλου που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών θα είναι μια εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια “unfriendly action” για τις ΗΠΑ». Η δήλωση Πιρς ερμηνεύεται ως ένα σκληρό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει στο Σάββα Ξηρό να εκτίσει «κατ’ οίκον» ποινή.

• Η δήλωση του State Department ότι ο Σάββας Ξηρός πρέπει να ολοκληρώσει την ποινή του. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ανησυχεί τις ΗΠΑ, «γιατί απελευθερώνει τρομοκράτες, ακόμη κι αν είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την τρομοκρατική τους δράση, σχεδιάζοντας και συνωμοτώντας».

• Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον που επικεντρώθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας με τον Κέρι να δηλώνει μεταξύ άλλων «ότι προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή».

Συμπερασματικά το ελληνικο διαδίκτυο και τα social media σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικά στο θέμα της τρομοκρατίας και της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Οι μνήμες από τη δράση της 17 Νοέμβρη παραμένουν ακόμα νωπές και το ελληνικό διαδίκτυο ανησυχεί από ριζοσπαστικές κυβερνητικές θέσεις που φαίνεται να ταυτίζονται με αιτήματα αντιεξουσιαστών όπου που και πλήττουν το διεθνές προφίλ της χώρας. Παράλληλα τα αρνητικά συναισθήματα προς τις ΗΠΑ ναι μεν υποδηλώνουν αντίδραση προς την Ουάσιγκτον, αλλα από την άλλη η διαδικτυακή κοινή γνώμη με βάση την κυριαρχία των δημοσιευμάτων και τα σχόλια του Twitter δείχνει ότι αντιτίθεται στην αποφυλάκιση Ξηρού.

Η κοινή τάση που επικρατεί με βάση και τις προηγούμενες αναλύσεις μας, δείχνει ότι οι συνειδητοποιημένοι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου είναι προβληματισμένοι και ανήσυχοι απέναντι σε πολιτικές που φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις πάνω στη δημόσια και εθνική ασφάλεια (κατάληψη πρυτανείας, μεταναστευτική πολιτική) της χώρας.

Διαβάστε ολες τις αναλύσεις του  Palo Professional για  την επικαιρότητα στο “Με την άποψη του paloPro”

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.