Τις αδυναμίες των F-22 μελετούν οι Ρώσοι στους ουρανούς της Συρίας

Σημαντικές πληροφορίες φέρεται να έχει αποκομίσει η Ρωσία για τις επιδόσεις και ικανότητες του αμερικανικού μαχητικού F-22 το οποίο εδώ και αρκετό καιρό επιχειρεί στους ουρανούς του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Υποπτέραρχο VeraLinn “Dash” Jamieson οι Ρώσοι έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην Συρία παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Αμερικανική Αεροπορία στην περιοχή και πιο ειδικότερα τις επιδόσεις του F-22.

Μάλιστα όπως επισήμανε ο Αμερικανός Υποπτέραρχος οι Ρώσοι ανακυκλώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία όσο το δυνατό περισσότεροι πιλότοι και αξιωματικοί της Ρωσικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον Υποπτέραρχο VeraLinn “Dash” Jamieson οι Ρώσοι μελέτησαν τις τακτικές την συμπεριφορά τα ραντάρ και τις θερμικές υπογραφές των Αμερικανικών μαχητικών που επιχειρούν στην Συρία.

Ειδικότερα το τελευταίο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για την Αμερικανική Αεροπορία αφού η Ρωσική και παλαιότερα η Σοβιετική Αεροπορία έχει σημαντική εμπειρία στην αξιοποίηση των ηλεκτρο-οπτικών θερμικών αισθητήρων που τα αεροσκάφη της διαθέτουν.

Σε αντίθεση με την Αμερικανική Αεροπορία που επένδυσε κυρίως στην εξέλιξη των ραντάρ η Ρωσική Αεροπορία επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων.

Οι αισθητήρες αυτοί χρησιμοποιήθηκαν εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια στους ουρανούς της Συρίας καταγράφοντας το θερμικό ίχνος των Αμερικανικών και συμμαχικών αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων και των F-22 με τα οποία τα ρωσικά μαχητικά ήρθαν αρκετές φορές σε αντιπαράθεση.

Την συγκεκριμένη παράμετρο επισημαίνει και ο στρατιωτικός αναλυτής Justin Bronk του βρετανικού κέντρου ερευνών Royal United Services Institute, ο οποίος πιστεύει ότι οι Ρώσοι μελέτησαν και αφομοίωσαν τις τεχνικές τακτικές και διαδικασίες υλοποίησης αποστολών των δυτικών πιλότων και ειδικότερα των F-22 σε κλειστές αερομαχίες, όπου οι δυνατότητες stealth του αεροσκάφους δεν προσδίδουν στο αεροσκάφος σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ρωσικών αεροσκαφών που είναι εξοπλισμένα με θερμικό ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.