Το 2016 θα επιλεγεί ο ξένος εταίρος για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού ΤF-X

Το 2016 πρόκειται να ανακοινωθεί η εταιρεία που θα συνεργαστεί με την τουρκική εταιρεία ΤΑΙ για τη σχεδίαση του νέου τουρκικού μαχητικού του προγράμματος ΤF-X. Η συγκεκριμένη φάση του προγράμματος θα κοστίσει 1 δις δολάρια και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια με το πρώτο πρωτότυπο να σχεδιάζεται να πετάξει το 2023.

Είχε προηγηθεί η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας για την κατάθεση προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, στον οποίο απάντησαν η βρετανική BAE Systems, η σουηδική Saab, η κινεζική Shenyang Aircraft Corp., η γερμανική Airbus Germany, η ιταλική Alenia και η αμερικανική αλλά τουρκικών συμφερόντων Sierra Nevada Corp. (SNC).

Ειδικότερα η τελευταία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση ύψους 2δις δολαρίων για την ανάπτυξη δύο αεροσκαφών περιφερειακών μεταφορών για πολιτική και στρατιωτική χρήση.

Συνολικά θα κατασκευαστούν για το τουρκικό κράτος 50 αεροσκάφη τα οποία σχεδιάστηκα θα βασίζονται στα Dornier 328 και Dornier 628 τα σχέδια των οποίων κατέχει η αμερικανική εταιρεία Sierra Nevada Corp. (SNC).

Το πρόγραμμα ΤF-X αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Νταβούτογλου και μάλιστα αρκετοί αναλυτές αναμένουν την κατάληξη των τουρκικών εκλογών σχετικά με το σχηματισμό ή όχι μιας βιώσιμης κυβέρνησης.

Στόχος των Τούρκων είναι η αντικατάσταση των F-16 C/D με το νέο τουρκικό μαχητικό στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.