Το άγρυπνο βλέμμα της Άγκυρας περιορίζει τις επιλογές του Mustafa Akıncı για δίκαιη επίλυση του κυπριακού

Ελπίδα και αισιοδοξία υπό το άγρυπνο βλέμμα της Άγκυρας εκτιμάται ότι φέρνει στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό η εκλογή του Mustafa Akıncı στα κατεχόμενα.

Με πάνω από 60% των ψήφων ο τουρκοκύπριος ηγέτης ελπίζει να φέρει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μετά από αρκετό χρονικό διάστημα στασιμότητας.

Ο νεοεκλεγής αριστερός πολιτικός ευελπιστεί να βρει ένα σημείο συνεννόησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ακλουθώντας μια πιο μετριοπαθή, συμβιβαστική και ρεαλιστική πολιτική προσέγγιση του κυπριακού προβλήματος από τον προκάτοχο του.

Όπως ο ίδιος δήλωνε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν τον ενδιέφερε ο διαχωρισμός του νησιού στο ελληνοκυπριακό τμήμα και το τουρκοκυπριακό στον βορά, ενώ όπως ισχυριζόταν η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης για όλα τα ζητούμενα που αφορούν τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων είναι ο τελικός του στόχος.

Στην προσπάθεια του αυτή ο Mustafa Akıncı έχει την υποστήριξη των ανθρώπων που των ψήφισαν οι οποίοι έχουν κουραστεί από την αλαζονεία και την εκμετάλλευση της κατάστασης στο νησί από την Τουρκία, ενώ η απομόνωση τους από την διεθνή κοινότητα εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού έχει γίνει πια ανυπόφορη.

Για όλους αυτούς του λόγους αλλά και εξαιτίας της βούλησης του Mustafa Akıncı για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση η οποία θα αποδώσει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις εκτιμάται ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα αρχίσουν πάλι σύντομα.

Φυσικά το μεγάλο πρόβλημα του Mustafa Akıncı λέγεται Άγκυρα και η πλήρης εξάρτησης της οικονομίας των κατεχομένων από την Τουρκία η οποία διατηρεί στρατό κατοχής στην βόρεια Κύπρο συνολικής δύναμης 35.000 ανδρών καθιστώντας τους τουρκοκύπριους όμηρους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο Mustafa Akıncı θα χρειαστεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο όραμα του για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις επιταγές των ψηφοφόρων του και τα σχέδια της Άγκυρας η οποία αναμφίβολα πρόκειται να αξιοποιήσει την διακριτική της τοποθέτηση κατά την διάρκεια των εκλογών ώστε να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα διεθνών πιέσεων στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο Mustafa Akıncı σε ένδειξη υποταγής στην Άγκυρα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία.

Η συγκεκριμένη κίνηση του επιβεβαιώνει την ισχύ της Άγκυρας στην περιοχή και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Λευκωσία ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Mustafa Akıncı ο αληθινός αντίπαλος τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσιο και την πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων είναι η Άγκυρα και η αναθεωρητική πολιτική του Νταβούτογλου και όχι τα μίση του παρελθόντος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.