Το Αμερικανικό LNG απειλεί την ενεργειακή σχέση Τουρκίας – Ρωσίας

Η μείωση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και η προσπάθεια της Τουρκίας να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο, έχει φέρει μειώσεις εισαγωγών από την Μόσχα

Στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας (EMRA) δείχνουν ότι το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας μειώθηκε από 52% το 2017 σε 33% το 2019.

Η Τουρκία εισήγαγε 45,21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2019 LNG, κατέχοντας μερίδιο 29%. Το 2017, το LNG κατείχε μερίδιο 19,5% καθώς η χώρα εισήγαγε 55,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η Ρωσία πούλησε 28,69 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία το 2017, αντιπροσωπεύοντας το 52% εισαγωγής φυσικού αερίου της χώρας. Η Μόσχα εξήγαγε 23,64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία το 2018, ποσοστό 47% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Άγκυρας.

Το 2019 το μερίδιο αυτό μειώθηκε σε 33%. Η Τουρκία εισήγαγε 45,21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2019, από τα οποία η Ρωσία προμήθευσε 15,19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Τουρκία θεωρεί την αγορά φθηνότερου φυσικού αερίου και ΥΦΑ πλεονέκτημα για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο. Καθώς οι τιμές spot LNG συνεχίζουν να μειώνονται, η Τουρκία θέλει να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές και έχει αυξήσει τις εισαγωγές LNG ενώ διατηρεί στο ελάχιστο τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Οι εισαγωγές ΥΦΑ της χώρας το Μάρτιο ξεπέρασαν τις εισαγωγές φυσικού αερίου αγωγών, για πρώτη φορά, στοιχεία από τον EMRA έδειξαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς εισήγαγε 2,06 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ΥΦΑ, αντιπροσωπεύοντας το 52,5% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου τον μήνα.

Η χώρα εισήγαγε 3,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση 8,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Τουρκία εισήγαγε 786 εκατομμύρια κυβικά LNG από το Κατάρ και 370 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του EMRA.

Οι εισαγωγές ΥΦΑ από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 300% το Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το υπόλοιπο μερίδιο των εισαγωγών ΥΦΑ προήλθε από την Αλγερία, τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Αίγυπτο.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου αγωγών το Μάρτιο ανήλθαν σε 1,87 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το Αζερμπαϊτζάν πήρε το μερίδιο του λέοντος με 924 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το Ιράν και η Ρωσία ακολούθησαν με 557 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και 389 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αντίστοιχα.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 72% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019. Οι εισαγωγές από το Ιράν μειώθηκαν επίσης κατά 33%.

Ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας δήλωσε πρόσφατα ότι οι εισαγωγές ΥΦΑ αντιστοιχούσαν στο 28% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας το 2019 και ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο του εφοδιασμού φυσικού αερίου της χώρας αναμένεται να προέλθει από το ΥΦΑ το 2020.

ViaDiplomacy Newsroom