Το αποτέλεσμα του Στρατηγικού Διαλόγου πρέπει να είναι ένα, οι εγγυήσεις Ασφάλειας

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Μάικ Πομπέο με αφορμή τον δεύτερο κύκλο συνομιλιών του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, το τελικό κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο, κάτι που σημαίνει πως οι συζητήσεις ανάμεσα τις δύο πλευρές έχουν ολοκληρωθεί.

Τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από την Αμερικανική πλευρά, δηλώσεις, επενδύσεις, υλική υποστήριξη, θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μόνο για την βάση της Σούδας, τόσο σημαντική είναι για τις ΗΠΑ. Όμως η βάση της Σούδας είναι ένα κομμάτι από ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ όπου η Ελλάδα κρατά τα κομμάτια. Τα ναυπηγεία, η ενέργεια, η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι προς την Ευρώπη, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο της Λάρισας και τέλος, η επιρροή της χώρας – ειδικά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών – στα Βαλκάνια, πρέπει να φέρουν ένα βασικό αποτέλεσμα, την Ασφάλεια της χώρας.

Η Ελλάδα, και καλώς αυτή την χρονική περίοδο, είναι για τους Αμερικανούς Νότια Κορέα, μια χώρα που οι ΗΠΑ έχουν εγγυηθεί την Ασφάλεια της, τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά. Όμως μια τέτοια σχέση, φέρνει την Ελλάδα (όπως και την Νότια Κορέα) απέναντι σε όλους. Η Αθήνα σταματά να πατά σε τέσσερις βάρκες πλέον, την Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να δείξει, η μάλλον να αποδείξει την σημασία που δίνει σε αυτή την σχέση. Οι Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική Διπλωματία μπορεί να έχουν πάρει τις αποδείξεις οι οποίες είναι σίγουρα μακροχρόνιοι σχεδιασμοί, όμως ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να πάρει άμεσες. Οι έρευνα που έχει στα χέρια της η Αμερικανική Πρεσβεία, δείχνει ότι ο Ελληνικός λαός έχει πάνω από 70% θετική γνώμη για την Ελληνοαμερικανική προσέγγιση, και το ποσοστό αυτό αν θα παραμείνει η μεγαλώσει, θα εξαρτηθεί καθαρά από την Αμερικανική πολιτική. Οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν πιο άμεσο χαρακτήρα, οι δηλώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με ενέργειες, και τέλος, η στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να είναι περισσότερο ουσιαστική

Κανείς δεν ζητάει από την Ουάσινγκτον να αδειάσει την Άγκυρα, κανείς δεν ζητά να πολεμήσει η Ουάσινγκτον για την Ελλάδα, όμως οι Έλληνες ζητάνε χειροπιαστά και άμεσα αποτελέσματα, γιατί η Ελλάδα είναι πιστός σύμμαχος, και πάνω από όλα , φίλος!

 

 

ViaDiplomacy Newsroom