Το Αζερμπαϊτζάν αρχίζει να εξάγει «αέριο έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία

Το Αζερμπαϊτζάν έχει καλύψει το χάσμα στις προμήθειες φυσικού αερίου μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από το Ιράν, με πρόσθετες προμήθειες 4 έως 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) την ημέρα στην Τουρκία από τον Φεβρουάριο και μετά.

Το Αζερμπαϊτζάν προμήθευε 7 mcm φυσικού αερίου την ημέρα, αλλά πρόσθεσε τα επιπλέον αποθέματα καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από το Ιράν δεν είναι ακόμη στο αναμενόμενο επίπεδο, εξήγησε ο Φατίχ Ντομέζ ,υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε επίσης σε ρεπορτάζ την Τετάρτη ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει αρχίσει να εξάγει 170 εκ. εκ. «”φυσικού αερίου έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία.

Η έκθεση ανέφερε ότι η παροχή φυσικού αερίου είναι περίπου 5 mcm την ημέρα, ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2021.

Αφού το Ιράν, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου της Τουρκίας, ανέφερε τεχνική δυσλειτουργία τον Ιανουάριο και διακοπή της ροής φυσικού αερίου στη χώρα για 10 ημέρες, η κρατική Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ) αποφάσισε να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και καταναλωτές μεγάλης κλίμακας.

Οι περιορισμοί στη χρήση φυσικού αερίου, οι οποίοι μειώθηκαν στο 20% στα τέλη Ιανουαρίου από το προηγούμενο 40% και προκάλεσαν παύση λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, καταργήθηκαν από τις 8 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.

Η Τουρκία εισάγει σήμερα 44 mcm φυσικού αερίου την ημέρα μέσω του αγωγού TurkStream, 47 mcm την ημέρα μέσω του Blue Stream από τη Ρωσία και ο Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) 17,3 mcm φυσικού αερίου με πλήρη δυναμικότητα από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της χώρας διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση επαρκούς προμήθειας φυσικού αερίου. Η υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της λίμνης Τουζ εκπέμπει επί του παρόντος 30 mcm αερίου την ημέρα στο δίκτυο, ενώ η υπόγεια εγκατάσταση φυσικού αερίου Silivri μεταδίδει 15 mcm αερίου την ημέρα.

Η Τουρκία λαμβάνει επίσης 38 mcm φυσικού αερίου την ημέρα από τον τερματικό σταθμό Egegaz Aliağa Liquefied Natural Gas (LNG), 35 mcm ημερησίως από τον τερματικό σταθμό LNG Marmara Ereğlisi, 20 mcm ημερησίως από την εγκατάσταση πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης Ertuğrul Gazi (FSRU) και 25 mcm φυσικό αέριο την ημέρα από τις εγκαταστάσεις FSRU του Aktif Liman.

ViaDiplomacy Newsroom