Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να επιτρέψει σε ομάδα ειδικών από τα Ηνωμένα Έθνη να επισκεφτεί την περιοχή του Καραμπάχ 

Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να επιτρέψει σε ομάδα ειδικών από τα Ηνωμένα Έθνη να επισκεφτεί την περιοχή του Καραμπάχ «εντός μερικών ημερών», όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο συμβούλου της προεδρίας.

Εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν το Καραμπάχ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την ώρα που ο αριθμός των Αρμενίων που εγκαταλείπουν την περιοχή έφθασε σχεδόν τους 90.000.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν καλέσει το Μπακού να επιτρέψει την είσοδο διεθνών παρατηρητών στο Καραμπάχ, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση στο Καραμπάχ, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το Μπακού.

Η Μόσχα θα αποφασίσει από κοινού με το Μπακού το μέλλον της ρωσικής αποστολής στο Καραμπάχ

Η Ρωσία θα αποφασίσει από κοινού με το Αζερμπαϊτζάν για το μέλλον της αποστολής της για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Η Μόσχα είχε αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή αυτή από το 2020.

“Καθώς η αποστολή βρίσκεται πλέον στο αζερικό έδαφος, αυτό το σημείο θα αποτελέσει το αντικείμενο συζητήσεων με την αζερική πλευρά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον του αποσπάσματος αυτού.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας μικρός ορεινός θύλακας με πλειοψηφία αρμενικού πληθυσμού, ήταν στο επίκεντρο δύο συγκρούσεων ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν στα χρόνια του 1990 και στη συνέχεια το 2020.

Οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν το Μπακού εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των στρατευμάτων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιτυγχάνοντας γρήγορη νίκη.

Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της Αρμενίας, ήταν ο ανάδοχος μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δύο μέρη το 2020, που προέβλεπε την ανάπτυξη στρατιωτών για τη διατήρηση της ειρήνης.

Οι δυνάμεις αυτές, προς μεγάλη απογοήτευση του Γερεβάν και των αρμενικών αρχών του Καραμπάχ δεν εμπόδισαν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε έναν πρώην διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε συνοριακό σημείο ελέγχου με την Αρμενία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στον διοικητή.

Σύμφωνα με το TASS, ο διοικητής, ο Λέβον Μνατσακανιάν, ηγήθηκε του στρατού της αυτόκλητης “Δημοκρατίας του Αρτσάχ” από το 2015 έως το 2018.

Σχεδόν 90.000 Αρμένιοι έχουν φύγει από τον θύλακα, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, αφότου το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε τον ορεινό θύλακα σε μια επιχείρηση αστραπή την περασμένη εβδομάδα.

ViaDiplomacy Newsroom