Το ΔΝΤ ενέκρινε πακέτο στήριξης 3 δισ. δολαρίων για την Αίγυπτο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε μια συμφωνία που θα παρέχει ένα πακέτο στήριξης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο η οποία έχει έλλεψη σε μετρητά για σχεδόν τέσσερα χρόνια, με τη συμφωνία να αναμένεται να αντλήσει επιπλέον 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πακέτο στήριξης γνωστό ως Extended Fund Facility Arrangement – ​​δεν θα απαιτεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να περικόψει τις δαπάνες για επιδοτήσεις, αλλά θα ενισχύσει το δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες, σύμφωνα με έκθεση του αιγυπτιακού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Η οικονομία της Αιγύπτου έχει πληγεί σκληρά από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την αιγυπτιακή λίρα να χάνει το 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο.

Περίπου το ένα τρίτο των 104 εκατομμυρίων πολιτών της Αιγύπτου ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, και πολλοί Αιγύπτιοι εξαρτώνται από την κυβέρνηση για να διατηρήσει οικονομικά προσιτά βασικά αγαθά μέσω κρατικών επιδοτήσεων και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων.

Το πακέτο καλύπτει μια περίοδο 46 μηνών και θα δώσει στην αιγυπτιακή κυβέρνηση άμεση πρόσβαση σε περίπου 347 εκατ. δολάρια, τα οποία θα βοηθήσουν το έθνος που βαραίνει το χρέος να ενισχύσει το ισοζύγιο πληρωμών και τον προϋπολογισμό του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Στοχεύει επίσης «να καταλύσει πρόσθετη χρηματοδότηση περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της Αιγύπτου» και να εισαγάγει σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας «διαρκούς μετάβασης σε ένα ευέλικτο συναλλαγματικό καθεστώς» και μια «νομισματική πολιτική με στόχο τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού». .

ράγοντες.

ViaDiplomacy Newsroom