Το έργο EuroAfrica Interconnector πέρνα από τον βυθό της Κύπρου και της Κρήτης

Ακόμα μια συμφωνία ανάμεσα σε Αίγυπτο – Κύπρο – Ελλάδα, δένει περισσότερο την συγκεκριμένη συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο

Την Τετάρτη, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την έναρξη του έργου EuroAfrica Interconnector που θα μετατρέψει την Αίγυπτο σε ενεργειακό κόμβο για την Αφρική και φορέα ηλεκτρικής ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο

Το έργο που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα,  θα κοστίσει 4 δις δολάρια και  θα ξεκινήσει από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας New Borolus στην Αίγυπτο, με το ήμισυ της παραγωγής με υποθαλάσσιο καλώδιο θα τροφοδοτήσει  Κύπρο και Ελλάδα.

Η Αίγυπτος θα συνδεθεί με την Κύπρο με καλώδιο μήκους 498 χιλιομέτρων. Η Κύπρος θα συνδεθεί με την Κρήτη με καλώδιο μήκους 879 χιλιομέτρων. Η Κρήτη θα συνδεθεί με την Αττική  με καλώδιο μήκους 330 χιλιομέτρων που θα παρέχει σύνδεση με το πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το βάθος του καλωδίου θα είναι μέχρι 3.000 μέτρα (9.800 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς είναι 17,5 TWh, πολύ μεγαλύτερη από την ετήσια παραγωγή του φράγματος Aswan.

 

ViaDiplomacy Newsroom