Το Ευρωπαϊκό δίκτυο δικαστικών συμβουλίων (RECJ) απέβαλε την Πολωνία από τις τάξεις του

Το Ευρωπαϊκό δίκτυο δικαστικών συμβουλίων (RECJ) απέβαλε την Πολωνία από τις τάξεις του, λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που εισήγαγε η χώρα αυτή, ερχόμενη σε ρήξη με τις Βρυξέλλες.

Το Πολωνικό Συμβούλιο Δικαστικής Εξουσίας (KRS), ένα συνταγματικό όργανο, αρμόδιο για τον διορισμό των δικαστών, αποβλήθηκε επειδή δεν ανταποκρίνεται πλέον στην αναγκαία προϋπόθεση της ανεξαρτησίας του απέναντι στις πολιτικές αρχές, όπως ανέφερε ο Φίλιπο Ντονάτι, ο πρόεδρος του RECJ.

«Επρόκειτο για μια απόφαση με στόχο την υπεράσπιση των αξιών του RECJ και των αξιών στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται κάθε δικαστικό συμβούλιο», τόνισε ο Ντονάτι μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία που έγινε στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

«Τα δικαστικά συμβούλια πρέπει να είναι ανεξάρτητα από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και να υπερασπίζονται τη δικαστική εξουσία και τους δικαστές όταν δέχονται επίθεση», επέμεινε.

Οι εκπρόσωποι της Πολωνίας δεν παρέστησαν στη σημερινή συνεδρίαση στο Βίλνιους. Η συμμετοχή του KRS στο RECJ είχε ήδη ανασταλεί από το 2018 και έκτοτε δεν παρατηρήθηκε «καμία βελτίωση», εξήγησε ο Ντονάτι. «Αντιθέτως, η κατάσταση επιδεινώθηκε», τόνισε.

Αντιδρώντας στην αποβολή, ο πρόεδρος του KRS, ο δικαστής Πάβελ Στίρνα, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι το όργανο αυτό «δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση, ακόμη και εκ μέρους διεθνών οργανισμών».

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom