Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει όπλα μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο – Στόχος η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων

 Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επεκτείνει την εκπαίδευση για Ουκρανούς στρατιωτικούς ξεκινώντας να εκπαιδεύει πιλότους αεροσκαφών και θα στείλει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας στο Κίεβο, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

«Είμαι περήφανος που σήμερα θα επεκτείνουμε αυτή την εκπαίδευση από στρατιώτες σε πεζοναύτες και πιλότους μαχητικών αεροσκαφών», είπε ο Σουνάκ.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, οι Ουκρανοί πιλότοι θα αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να «πετούν στο μέλλον εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη προδιαγραφών του ΝΑΤΟ».

Το Λονδίνο σκοπεύει να συντονίσει τις προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα με τους συμμάχους του προκειμένου να «ανταποκριθεί στις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας». Νωρίτερα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού σημείωσε ότι η συντομότερη εκπαίδευση πιλότων τζετ διαρκεί 36 μήνες.

«Ο [Sunak] θα προσφερθεί επίσης να ξεκινήσει ένα άμεσο πρόγραμμα εκπαίδευσης για πεζοναύτες. Αυτή η εκπαίδευση θα είναι επιπρόσθετη του προγράμματος εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων που ήδη εκτελείται στον Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα μάχης τους τελευταίους έξι μήνες, και που θα αναβαθμίσει επιπλέον 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες φέτος», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί επιπλέον φέτος.

«Ο πρωθυπουργός θα προσφερθεί επίσης να παράσχει στην Ουκρανία δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας», αναφέρει η δήλωση. Σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κύριος στόχος αυτού του βήματος είναι να «διαταραχθεί η ικανότητα της Ρωσίας» να στοχεύει ουκρανικές εγκαταστάσεις, καθώς και «να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στις πρώτες γραμμές της Ουκρανίας». Το ακριβές σύνολο των όπλων δεν έχει αποκαλυφθεί.

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom