Το υπουργείο άμυνας της Σερβίας εκδίδει βιβλίο για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας εκδίδει ένα βιβλίο του αρχηγού, του πρώην Γιουγκοσλαβικού Στρατού, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, που σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Medija Centar Odbrana, εκδοτικός οίκος που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, δημοσίευσε το βιβλίο του Νεμπόισα Πάβκοβιτς, που σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, που αφορά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο πόλεμο του Κοσόβου το 1999

Ο πρώην στρατηγός του Σερβικού Στρατού, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 22 ετών στη Φινλανδία μετά την καταδίκη του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έχει γράψει ένα ημερολόγιο που αποτελείτε από τέσσερις τόμους και έχει τίτλο, «Το Τρίτο Τάγμα στην Αγκαλιά του Ελεήμων Άγγελου για 78 Ημέρες»

Ο Πάβκοβιτς ήταν διοικητής του Τρίτου Τάγματος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Το «Ελεήμονα Άγγελος» είναι το ειρωνικό όνομα που έδωσαν οι Σέρβοι αξιωματούχοι και τα ΜΜΕ στη Δύναμη του ΝΑΤΟ (η επίσημη κωδική ονομασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν Operation Allied Force), η οποία διήρκεσε 78 μέρες και αποσκοπούσε να τερματίσει την επέμβαση του Βελιγραδίου στο Κόσοβο

Το βιβλίο παρουσιάσθηκε στην Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το ημερολόγιο του Παβκοβιτς είναι μέρος μιας σειράς βιβλίων που αφορούν τις αναμνήσεις των βετεράνων στο πόλεμο του Κοσσυφοπέδιου

Καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου, συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή της Σερβίας

“Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων,  επεσήμανε τον ηρωισμό των υπερασπιστών της πατρίδας κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ αλλά και τις αμφισβητούμενες στιγμές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1999, όπως οι διαφωνίες με το υπουργείο Εσωτερικών και άλλες άγνωστες λεπτομέρειες της εποχής” σημείωσε το υπουργείο άμυνας στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το βιβλίο επαινεί επίσης και άλλους στρατιωτικούς που έλαβαν μέρος στο πόλεμο του Κοσσυφοπέδιου όπως ο στρατηγός Βλαντιμίρ Λάζαρεβιτς, ο οποίος καταδικάστηκε παράλληλα με τον Πάβκοβιτς και τον υποδέχθηκε ως ήρωα η σερβική κυβέρνηση όταν επέστρεψε από τη φυλακή το 2015.

Το 2017 ο Λάζαρεβιτς κλήθηκε από το υπουργείο Άμυνας να δώσει μια διάλεξη στη Σερβική Στρατιωτική Ακαδημία, την οποία καταδίκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σερβικές αρχές καλωσόρισαν και άλλους απελευθερωμένους εγκληματίες πολέμου και τους βοήθησαν να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στη δημόσια και πολιτική ζωή.

Ο πρώην αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού, Veselin Sljivancanin, ο οποίος φυλακίστηκε για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με τις μάχες γύρω από το Vukovar στην Κροατία, είναι συχνός φιλοξενούμενος στις εκδηλώσεις του Προοδευτικού Κόμματος του Προέδρου Aleksandar Vucic.

Ένας άλλος καταδικασθείς εγκληματίας πολέμου, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκολα Σάνοβιτς, του έχει δοθεί επίσημη θέση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είναι ο κύριος εταίρος του συνασπισμού των Προοδευτικών

 

ViaDiplomacy Newsroom