Αρχίζουν να ανησυχούν οι ΗΠΑ για την παρουσία του ISIS στη Λιβύη

Έπρεπε να περάσουν έξι μήνες από την κατάληψη της πόλης Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη από τους Ισλαμιστές της ISIS για να αρχίσουν οι ΗΠΑ να ανησυχούν για την επέλαση της οργάνωσης στην βορειοαφρικανική χώρα.

Παρα τις ομαδικές εκτελέσεις Αιγυπτίων Κοπτών από την εξτρεμιστική οργάνωση και τους βομβαρδισμούς που ακολούθησαν από την Αεροπορία της Αιγύπτου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είχαν αντιδράσει έγκαιρα στην νέα απειλή που παρουσιάστηκε στις ακτές της Μεσογείου.

Ακόμα και όταν οι Ιταλοί στις αρχές Φεβρουαρίου κινητοποίησαν το Στόλο στέλνοντας τα πολεμικά τους πλοία ανοικτά των ακτών της Λιβύης, επιδιώκοντας τον εκφοβισμό της ISIS, οι ΗΠΑ δεν είχαν πάρει κάποια συγκεκριμένη πολιτική θέση για το ζήτημα.

Σήμερα όμως οι ΗΠΑ εξέφρασαν, έστω και μέσω διαρροής, για πρώτη φορά την σοβαρή τους ανησυχία για την παρουσία της οργάνωσης στη Λιβύη, η οποία όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε μελέτη που πρόσφατα συντάχτηκε και δημοσιεύτηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό των ΗΠΑ, έχει συγκεντρώσει μια υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη 1.000-3.000 ανδρών.

Από αυτούς, 800 αντάρτες ελέγχουν την πόλη της Ντέρνα σύμφωνα με την έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκ των οποίων οι 300 είναι εμπειροπόλεμοι από το Ιράκ όπου είχαν πάει να πολεμήσουν το 2011.

Όπως αναφέρει η μελέτη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών βασικότερος αντίπαλος της ISIS στη Λιβύη είναι η ισλαμιστική οργάνωση Libya Dawn με έδρα την πόλη της Misurata, η οποία έχει προσπαθήσει να ανάκαμψη την εξάπλωση της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης στην βορειοαφρικανική χώρα κάτι που οι ΗΠΑ σκέφτονται να υποστηρίξουν.

Η μελέτη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διέρρευσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Washington Free Beacon και αποτελεί την πρώτη γνωστή ανεπίσημη αντίδραση των ΗΠΑ στην επέκταση της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS στη Λιβύη, στις ακτές της Μεσογείου απέναντι από την Ευρώπη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.