Το Ιράν απειλεί ότι θα χτυπήσει την βάση της Σούδας;

Ο στρατηγός Γιαχία Ραχίμ-Σαφαβί, υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε την Παρασευή ότι το Ιράν θα απαντήσει από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό σε οποιαδήποτε συνωμοσία των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μετά τις επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Αν οι Αμερικανοί σκέπτονται οποιεσδήποτε συνωμοσίες, το ιρανικό έθνος θα απαντήσει από τη Μεσόγειο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε ο Γιαχία Ραχίμ-Σαφαβί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Η μοναδική βάση των Αμερικανών που θα μπορούσαν να χτυπήσουν οι Ιρανοί με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού προσπερνούσαν τους Patriot του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, είναι αυτή της Σούδας. Αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας αφού η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση θα δεχόταν επίθεση από τρίτη χώρα. Αυτόματα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μαζί και οι Τουρκικές, θα αντιδρούσαν με χτυπήματα από το έδαφος και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Όπως φαίνεται λοιπόν μια τέτοια επιλογή είναι αρκετά επικίνδυνη για το Ιράν

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες σύμφωνα με την Τεχεράνη πραγματοποιήθηκαν από την οργάνωση των Χούτι της Υεμένης, σύμμαχο του Ιράν, η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη γι’ αυτές.

ViaDiplomacy Newsroom