Το Ιράν χρησιμοποιεί την Αρμενία για την αποστολή Drones στον Πούτιν – Η ΗΠΑ προειδοποιούν το Ερεβάν

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βομβάρδισαν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, αφήνοντας τη χώρα και τη γειτονική Μολδαβία χωρίς ρεύμα, ενδέχεται να εισήχθησαν στη Ρωσική Ομοσπονδία από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μέσω της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σύμφωνα με μια σειρά αναλυτικών εκθέσεων.

Σύμφωνα με την ουκρανική διαδικτυακή δημοσίευση Telegraf.ua «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις στην Αρμενία σχετικά με τις στενές σχέσεις της με το Ιράν και τη Ρωσία».

Κατά την επίσκεψή του στο Ερεβάν το καλοκαίρι του 2022, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς προειδοποίησε την κυβέρνηση του Νικόλ Πασινιάν να «μείνει μακριά» από τη στενή στρατιωτική συμμαχία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας. Όμως η Αρμενία αγνόησε την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον.

Ως αποτέλεσμα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) συμπεριέλαβε την αρμενική εταιρεία Taco LLC στον κατάλογο κυρώσεων λόγω της αλληλεπίδρασής της με τη ρωσική Radioavtomatika. Η ρωσική εταιρεία προμηθεύτηκε ξένο εξοπλισμό για τη στρατιωτική βιομηχανία παρακάμπτοντας τα εμπάργκο πληρώνοντας την Taco για την προμήθεια ανταλλακτικών και τη διευθέτηση της διαδικασίας προμήθειας μέσω της Αρμενίας, ανέφερε η OFAC.

Στις 14 Νοεμβρίου 2022, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστρεψε την προσοχή του στη ρωσική εταιρεία AO PKK Milandr, που ειδικεύεται στα μικροκυκλώματα. Στην Αρμενία, η Milandr έχει δημιουργήσει μια εταιρεία, τη Milur Electronics, με την οποία παρακάμπτει τις κυρώσεις και «δίνει παραγγελίες σε ξένα εργοστάσια, κατασκευάζει ολοκληρωμένα μικροκυκλώματα και πραγματοποιεί πωλήσεις στο εξωτερικό».

Στρατιωτικό φορτίο στα αρμενικά αεροδρόμια – διέλευση από το Ιράν στη Ρωσία



Σύμφωνα με το πολωνικό περιοδικό New Eastern Europe , οι αγιατολάχ υποστηρίζουν τον Πούτιν στον πόλεμο του εναντίον της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, στις αρχές του Ερεβάν έχει ανατεθεί ο ρόλος των υπάκουων διαβιβαστών αγαθών και τεχνολογικών φορτίων, βοηθώντας τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με επιχειρησιακά στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα, η Τεχεράνη μεταφέρει ιρανικής κατασκευής drones και πυραύλους μέσω αρμενικών διεθνών και στρατιωτικών αεροδρομίων.

Συγκεκριμένα, οι εικαζόμενες πτήσεις καταγράφηκαν στις 21 και 29 Αυγούστου, καθώς και στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2022. Στο διεθνές αεροδρόμιο Yerevan – Zvartnots εντοπίστηκαν σοβιετικά αεροσκάφη Ilyushin-76MD, τα οποία πιστεύεται ότι μετέφεραν ιρανικά drones στη Ρωσική Ομοσπονδία .

Επίσης, η Iran Air Cargo, θυγατρική εμπορευμάτων της Iran Air, εντοπίστηκε να εκτελεί πτήσεις μέσω του αεροδρομίου του Ερεβάν προς και από τη Μόσχα. Οι υπηρεσίες Iran Air Cargo, Iran Air και Safiran Airport Services έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αφού οι πληροφορίες έδειξαν ότι οι εταιρείες είχαν παραδώσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά τη διέλευση μέσω αρμενικών αεροδρομίων.

Η Μόσχα χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που μεταφέρονται μέσω της Αρμενίας για τις τρομοκρατικές της επιθέσεις κατά της ουκρανικής υποδομής ενέργειας και νερού εδώ και μήνες. Στις 30 Οκτωβρίου 2022, το αρμενικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι η Τεχεράνη μετέφερε drones. Τον ίδιο μήνα, οι Ιρανοί είχαν δωρίσει 600 πυραύλους στις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις – ακριβώς τη στιγμή που το Ερεβάν βρίσκεται σε μια έντονη συνοριακή σύγκρουση με το Μπακού για τον «αποκλεισμό» της μη αναγνωρισμένης αυτονομιστικής περιοχής του Καραμπάχ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, υποστήριξε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι οι ισχυρισμοί του Κιέβου για υποτιθέμενες παραδόσεις drone στη Ρωσία ήταν «αβάσιμοι». Τον Φεβρουάριο του 2023, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι το Κίεβο «δεν παρείχε ούτε ένα έγγραφο για την προμήθεια drones στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Μόσχα και η Τεχεράνη πλημμυρίζουν το Ερεβάν με εκατοντάδες εκατομμύρια εμπόριο

Ο αναλυτής του Κέντρου Ναυτικής Ανάλυσης Σάμουελ Μπέντετ σχολίασε στο Forbes τον Νοέμβριο του 2022 ότι το Ερεβάν αναμένει επίσης να λάβει drones από το Ιράν. Σύμφωνα με τον Bendett, η Αρμενία θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για τα μοντέλα drone Shaheed και Ababil και Mojahed, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από ιρανούς πληρεξούσιους στη Μέση Ανατολή. Τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ευρέως αυτή τη δήλωση χωρίς καμία διάψευση από την κυβέρνηση.

Η πιθανή αγορά drones από το Ερεβάν έχει ένα ευρύτερο πολιτικό και στρατηγικό πλαίσιο, πιστεύει ο Bendett: «Η Αρμενία επιδιώκει να αντισταθμίσει την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας». Σύμφωνα με τον Bendett, στο Ερεβάν καταλαβαίνουν ότι η Μόσχα «ίσως να μην είναι τόσο έτοιμη να υπερασπιστεί την Αρμενία όσο πίστευαν μέχρι τώρα» και η χώρα πρέπει να εκσυγχρονίσει μόνη της τον στρατό της. Η ανάλυση ήρθε εβδομάδες μετά την 1η Νοεμβρίου 2022, όταν ο Πασινιάν βρισκόταν σε επίσκεψη στην Τεχεράνη – όπου υπογράφηκε

Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας . Το εμπόριο μεταξύ των χωρών αυξάνεται: το 2022, οι εξαγωγές από την Αρμενία στο Ιράν ανήλθαν σε 111,2 εκατομμύρια δολάρια, 70 τοις εκατό περισσότερες από το προηγούμενο έτος. Οι ιρανικές εισαγωγές στην Αρμενία ήταν αξίας 599,7 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 37 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021, καυχιόταν το Ερεβάν εκείνη την εποχή.

Στο πλαίσιο της επιθετικότητας του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας, η στρατιωτική συνεργασία κατά μήκος του άξονα Μόσχας-Γερεβάν είναι ολοένα και πιο έντονη: ο Υπουργός Άμυνας της Αρμενίας και ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας επισκέφθηκαν τη Ρωσία αρκετές φορές. Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πασινιάν έχει επισκεφθεί τη Ρωσική Ομοσπονδία πέντε φορές, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έξι φορές και μίλησε μαζί του τηλεφωνικά 18 φορές.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τον Δεκέμβριο υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας για το 2023. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου της Αρμενίας επικύρωσε συμφωνία για συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Τι είναι όλα αυτά για το Ερεβάν; «Η Αρμενία δεν είναι μόνο βασικό κέντρο για την επανεξαγωγή αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και μια στρατιωτική-τεχνική βάση ανεφοδιασμού για την επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά είναι επίσης μια στρατιωτική-υλικοτεχνική βάση για τη ρωσο-ιρανική συμμαχία». είπε το Telegraf.ua.

Η εξυπηρετικότητα του Ερεβάν προς τη Μόσχα στο όνομα ενός ακόμη ποσοστού της επανεξαγωγής απαγορευμένων αγαθών στη Ρωσία δεν περνά απαρατήρητη στις Βρυξέλλες. «Νέες αλυσίδες εφοδιασμού μέσω της Αρμενίας δημιουργήθηκαν μόλις λίγους μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) του Φεβρουαρίου 2023.

Οι αρχές στο Ερεβάν συνεχίζουν να συνδέονται ολοένα και περισσότερο πολιτικά και οικονομικά με το Κρεμλίνο – τον ​​πιο πιθανό αρχιτέκτονα του νέου συμφώνου Ιράν-Αρμενίας, στο οποίο το τελευταίο έχει ως επί το πλείστον τον ρόλο ενός εδάφους διαμετακόμισης-logistics.

Η Τεχεράνη φλερτάρει το Ερεβάν, το οποίο σιωπά για τις διαδηλώσεις στο Ιράν



Η μέρα είναι 18 Ιανουαρίου 2023. Στους δρόμους της Τεχεράνης, οι διαδηλώσεις ενάντια στις διακρίσεις κατά των γυναικών που προκλήθηκαν από τη δολοφονία της νεαρής Ιρανής Μάσα Αμίνι από το επίφοβο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης έχουν δεν έχει ακόμη υποχωρήσει. Για λόγους προπαγάνδας, το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τις Γυναίκες Επιρροής πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν. Ανάμεσα στους επίτιμους καλεσμένους ήταν η σύζυγος του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν – Άννα Χακόμπιαν. Στις 27 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε

Επίσκεψη Hakobyan στην Τεχεράνη σε μια από τις επίσημες δηλώσεις της. Η σκανδαλώδης επίσκεψη του Αρμένιου πρωθυπουργού είναι άλλη μια εύγλωττη επιβεβαίωση των προσπαθειών του Ερεβάν, που μετά βίας συνδέει τα δύο άκρα, να κερδίσει τουλάχιστον κάτι από τη μεγάλης κλίμακας διαμετακόμιση εμπορευμάτων και όπλων κατά μήκος της διαδρομής Ιράν-Ρωσία.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πριν από την υποδοχή του Hakobyan, αντάξιου ενός μονάρχη, στις 24 Νοεμβρίου 2022, το Yerevan καταψήφισε το ψήφισμα της Ειδικής Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο «Επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισλαμικό Δημοκρατία του Ιράν». Το ψήφισμα ανέφερε ότι οι αρχές στην Τεχεράνη «πρέπει να λογοδοτήσουν».

Είναι πλέον πιο κατανοητό γιατί, από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi έχει τουλάχιστον οκτώ φορές τονίσει τη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεων με το Ερεβάν. «Το Ιράν θεωρεί την Αρμενία μια στενή και φιλική χώρα», είπε σε μια τέτοια ομιλία στις 2 Ιουνίου 2022. Την 1η Οκτωβρίου 2022, ο Πασινιάν απάντησε : «Η Αρμενία σκοπεύει να αναπτύξει τις σχέσεις της με το Ιράν όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλους τους τομείς».

«Η ασφάλεια της Αρμενίας είναι και η ασφάλεια του Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντουλαγιάν, στις 20 Οκτωβρίου 2022, προφανώς «πετώντας μια πέτρα» στον «κήπο» της Άγκυρας και του Μπακού. Την επόμενη μέρα, ο Αρμένιος ομόλογός του Αραράτ Μιρζογιάν τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε «μια βαθιά κατανόηση των κοινών κρατικών συμφερόντων μας».

Στις 11 Φεβρουαρίου 2023, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Vahagn Khachaturianότι το Ερεβάν «επιδιώκει να επεκτείνει και να εμβαθύνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία» με την Τεχεράνη. Προφανώς, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου κατά της Ουκρανίας, στον οποίο χρησιμοποιούνται ιρανικά drones, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη φιλοσοφία των αρχών του Ερεβάν. Ο Πασινιάν, ο οποίος μπήκε στην πολιτική από το δρόμο, προτιμά τη συνεργασία με επιθετικά μιλιταριστικά καθεστώτα στο όνομα των συμφερόντων του, τα οποία τον απομακρύνουν όλο και περισσότερο από την ειρήνη με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

(πηγή: sofiaglobe)

ViaDiplomacy Newsroom