Το Ιράν προειδοποιεί ότι «όλη η περιοχή και πέρα ​​από αυτήν θα υποφέρει» εάν το Ισραήλ δεν λογοδοτήσει για τις επιθέσεις

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε την Κυριακή ότι εάν το Ισραήλ δεν λογοδοτήσει για τις επιθέσεις του εναντίον του Ιράν, «όλη η περιοχή και πέρα ​​από αυτήν θα υποφέρει».

Απευθυνόμενος στην 17η Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ο Araghchi τόνισε τη σημασία της λογοδοσίας του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι συνέπειες του επιθετικού πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ δεν θα περιοριστούν σε μία μόνο χώρα, αλλά «ολόκληρη η περιοχή και πέρα ​​από αυτήν θα υποφέρει», δήλωσε στην ομιλία του, την οποία επικαλέστηκε το κρατικό Press TV.

«Οι επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις παραβίασαν κατάφωρα τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ενέκρινε το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015 με συναίνεση», τόνισε.

«Η επακόλουθη εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτή την επιθετικότητα, στοχεύοντας τις ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν άφησε καμία αμφιβολία για την πλήρη συνενοχή της αμερικανικής κυβέρνησης στον επιθετικό πόλεμο του Ισραήλ κατά του Ιράν», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

Η 17η σύνοδος κορυφής των BRICS ξεκίνησε την Κυριακή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, συγκεντρώνοντας ηγέτες από μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες για συνομιλίες σχετικά με την παγκόσμια ασφάλεια, τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης και την ενίσχυση της συνεργασίας σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο.

Μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ξέσπασε στις 13 Ιουνίου, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικές στρατιωτικές, πυρηνικές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον 935 άτομα. Το ιρανικό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 5.332 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η Τεχεράνη εξαπέλυσε αντίποινα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 29 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 3.400, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Η σύγκρουση έληξε με μια κατάπαυση του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουνίου και υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.

ViaDiplomacy Newsroom