Το Ιράν στηρίζει τον Άσαντ στην επικείμενη επίθεση στην Ιντλίμπ-Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στη Δαμασκό

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ στη Δαμασκό, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ απειλεί με μια επιχείρηση κατά της Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου προπυργίου των ανταρτών.

Το Ιράν είναι ένας από τους στενούς συμμάχους του καθεστώτος ‘Ασαντ στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, στην Τεχεράνη, όπου θα μετάσχουν οι πρόεδροι του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας, χωρών που είναι οι βασικοί υποστηρικτές των εμπολέμων πλευρών στη Συρία.

Ο Ζαρίφ συνάντησε τον πρόεδρο Ασαντ για να συζητήσουν τις “εξελίξεις στη Συρία και στην περιοχή, καθώς και θέματα της ημερήσιας διάταξης της τριμερούς συνόδου κορυφής”, σύμφωνα με τη συριακή προεδρία.

Επίσης, οι συνομιλίες των Ζαρίφ και Μουάλεμ επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της συνόδου, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Δαμασκού, το Ιράν παρέχει μεγάλη υποστήριξη στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 350.000 ανθρώπων από το 2011.

«Το Ιράν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση και θα διατηρήσει τον συμβουλευτικό ρόλο και τη βοήθειά του για την προσεχή επιχείρηση στην Ιντλίμπ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί στην Τεχεράνη.

Εδώ και εβδομάδες, η συριακή κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει ενισχύσεις στην περιοχή γύρω από την Ιντλίμπ, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο εξής, η επαρχία είναι στο στόχαστρο της Δαμασκού και του ρώσου συμμάχου της οι οποίοι πολεμούν τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ, οργάνωσης που κυριαρχείται από τους μαχητές της πρώην πτέρυγας της Αλ-Κάντα στη Συρία.

Από την πλευρά της, η Τουρκία που έχει αναπτύξει δυνάμεις στην Ιντλίμπ επιδιώκει να αποφύγει μια επίθεση που θα προκαλούσε νέα μαζική εισροή προσφύγων στο έδαφός της.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, του ιρανού υπουργού Άμυνας Αμίρ Χαταμί. Οι δύο σύμμαχοι είχαν υπογράψει τότε συμφωνία βάσει της οποίας η Τεχεράνη αναμένεται να βοηθήσει τη Δαμασκό να αποκαταστήσει τη στρατιωτική της βιομηχανία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom