Το Καραμπάχ μετά την κατάπαυση του πυρός – Τι λένε οι Αρμένιοι από το Στεπανακέρτ

Δύο ημέρες μετά την καθιέρωση της εκεχειρίας , οι περιοχές του Καραμπάχ τηρούν σιωπή, δεν υπάρχει σχεδόν καμία επίσημη ενημέρωση. Αξιωματούχος ανέφερε τουλάχιστον 200 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες στην πλευρά του Καραμπάχ ως αποτέλεσμα σκληρών μαχών και επιθέσεων διάρκειας μιας ημέρας . Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, χιλιάδες εκτοπισμένοι, απομονωμένες περιοχές και πολιορκημένοι οικισμοί. Η σύνδεση έχει σπάσει.

Τι λένε οι Αρμένιοι από το Στεπανακέρτ

«Η χώρα χωρίζεται σε πολλά μέρη από τον εχθρό, ο εχθρός είναι παρών σε πολλούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των συνοικιών του Στεπανακέρτ. Εκτοπισμένος πληθυσμός από διαφορετικά μέρη αριστερά και δεξιά. Άνθρωποι που αναζητούν τους συγγενείς τους ανάμεσα σε τραυματίες και θύματα. Τραγικά νέα για συγγενείς και φίλους ενημερώνονται συνεχώς, δήλωσε ο πρώην υπουργός [της πρώην αυτονομιστικής περιοχής, σημείωση Viadplomacy], αντιπολιτευόμενος Χάικ Χανουμιάν από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Tatul Hakobyan, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εγκαταστάθηκε σε δύο συνοικίες του Στεπανακέρτ Armenavan (πρώην Krkzhan) και Ajapnyak (πρώην Malibeilu). Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πυρά, τα οποία ανέφεραν οι χρήστες χθες το απόγευμα, ακούστηκαν από το τμήμα Armenavan που οδηγεί από το Στεπανακέρτ στο Σούσι. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και συνομιλητές μας από το Στεπανακέρτ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, πάντως, αρνήθηκε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά επιβεβαίωσε ότι υπήρξε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας το απόγευμα της 21ης ​​Σεπτεμβρίου.

«Ο Σάγκι στάλθηκε σπίτι. Χθες το απόγευμα ακούστηκαν οι ήχοι πυροβολισμών, κατεβήκαμε στα υπόγεια. Δεν υπάρχουν πυροβολισμοί τώρα. Ο κόσμος από τα προάστια ήρθε στην πλατεία. Ο Τσάρταρ είναι επίσης υπό πολιορκία. Δεν υπάρχει φως, οι άνθρωποι φτιάχνουν ψωμί στους δρόμους. Πολλοί δεν έχουν πού να πάνε. Ο κόσμος παρέμεινε όμηρος», είπαν στο Epress.am κάτοικοι από το Στεπανακέρτ.

Στην πρωτεύουσα του Αρτσάχ κυκλοφορούν οι ίδιες φήμες όπως και τις προηγούμενες ημέρες: οι Ρώσοι είπαν ότι η Αρμενία αρνείται να δεχτεί τον λαό του Καραμπάχ. Οι αξιωματούχοι του Ερεβάν το αρνούνται εδώ και αρκετές ημέρες . Ο Νικόλ Πασινιάν υπενθύμισε ότι ο Διάδρομος του Λατσίν έκλεισε όχι από την Αρμενία, αλλά από το Αζερμπαϊτζάν, πριν από 10 μήνες. Στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση δημιούργησε μια ομάδα εργασίας, η οποία ασχολείται με την οργάνωση της πιθανής μεταφοράς πολιτών του Αρτσάχ.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια περισσότερο ή λιγότερο φυσιολογική ζωή των κατοίκων του Καραμπάχ . Οι ντόπιοι θεωρούν γελοίες τις δηλώσεις από διαφορετικές πλευρές ότι «ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στα σπίτια τους». Σύμφωνα με πολλούς, οι Ρώσοι θέλουν οι άνθρωποι του Αρτσάχ να μείνουν στο Αρτσάχ ως ανθρώπινη ασπίδα και κάποια δικαιολογία για την παρουσία τους. Πολλοί διαμαρτύρονται για την Αρμενία, η οποία δεν βιάζεται να ανακοινώσει οργανωμένη εκκένωση.

Τι αναφέρουν από το Μαρτάκερτ

Το Μαρτάκερτ είναι ακόμη υπό πολιορκία.

Το πρωί της 20ης Σεπτεμβρίου υποσχέθηκαν να απομακρύνουν τον κόσμο. Η εκκένωση αργότερα ακυρώθηκε. Δεν υπάρχει ανθρωπιστικός διάδρομος.

Μετά την κατάπαυση του πυρός, η πόλη είναι γενικά ήσυχη. Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα καταφύγια και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

«Η γέφυρα είναι κλειστή. Το Kashin και τα περίχωρά του καταλήφθηκαν. Δεν υπάρχει σύνδεση. Το χωριό Βανκ και τα περίχωρά του εκκενώθηκαν μετά τις μάχες. Το Μαρτάκερτ αποκόπηκε εντελώς. Ο μόνος δρόμος είναι μέσω του εδάφους που έχουν υπό τον έλεγχό τους», είπαν συνομιλητές μας από το Μαρτακερτ.

Το νοσοκομείο της πόλης ενημέρωσε χθες ότι έχουν 6-7 τραυματίες, η κατάσταση του ενός είναι σοβαρή. Δεν υπάρχει δυνατότητα απομάκρυνσης των τραυματιών.

Οι Αζέροι έχουν επίσης ελέγξει τη δεξαμενή Sarsang, τη μεγαλύτερη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και τα ορυχεία Drombon και Kashen, τα οποία έκλεισαν μετά τον αποκλεισμό των «οικολογικών ακτιβιστών».

Τι λένε από το Μαρτούνι

Από τις 20 Σεπτεμβρίου, η περιοχή του Μαρτούνι βρίσκεται επίσης υπό απομόνωση.

Από χθες κυκλοφορούν ιστορίες στα κοινωνικά δίκτυα, λες και οι Αζέροι έχουν κάνει κάποιες σφαγές στο Ταγκάβαρντ και σε κοντινούς οικισμούς. Συντάκτης της παραπληροφόρησης είναι ο πρώην αστυνομικός, καταζητούμενος blogger Vardan Ghukasyan, γνωστός και ως Dog.

Ο πρώην υπουργός του Αρτσάχ, Hayk Khanumyan, διέψευσε αμέσως αυτές τις πληροφορίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι του Ταχαβαρντί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και να εγκατασταθούν σε γειτονικούς οικισμούς. Είπαν ότι όλα είναι καλά μαζί τους. Υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Tatul Hakobyan, υπήρξε ένα θύμα στο Taghavard (καμία επίσημη επιβεβαίωση), αλλά γενικά, όλα είναι ήρεμα στο χωριό. «Δεν έγινε σφαγή εκεί. Όταν άρχισε ο πόλεμος, ο κόσμος έφυγε. Το Taghavard είναι η γραμμή επαφής, το χωριό χωρίστηκε μετά τον πόλεμο των 44 ημερών, το μισό πήγε στο Αζερμπαϊτζάν. Οι Ρώσοι στέκονταν εκεί. Ο κόσμος έφυγε μετά την επίθεση, τώρα επιστρέφει». Σύμφωνα με αυτόν,

Ο Ερυθρός Σταυρός ενημέρωσε σήμερα ότι μέσω της αποστολής μεταφέρθηκαν 9 τραυματίες από το Μαρτούνι στο Στεπανακέρτ.

Διαπραγματεύσεις

«Γίνονται διαπραγματεύσεις με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν με τη μεσολάβηση Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων για να οργανωθεί η απόσυρση των στρατευμάτων και να διασφαλιστεί η επιστροφή των πολιτών που εκκενώθηκαν ως αποτέλεσμα στρατιωτικής επίθεσης στα σπίτια τους.

Συζητείται επίσης η διαδικασία εισόδου πολιτών στο Αρτσάχ και εξόδου από το Αρτσάχ», έγραψε πριν από λίγο το αρχηγείο πληροφοριών του Αρτσάχ.

Ο βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε στο Reuters ότι το Μπακού εξετάζει το ενδεχόμενο αμνηστίας για τους πρώην στρατιωτικούς του Καραμπάχ. «Συμφωνήσαμε ότι όσοι θα αφήσουν τα όπλα τους θα αφεθούν ελεύθεροι». Το πότε και πώς θα γίνει αυτή η αμνηστία δεν είναι σαφές. Μετά την απαγωγή του Vagif Khachatryan, οι κάτοικοι του Αρτσάχ γνωρίζουν ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος υπηρέτησε στον στρατό βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αργότερα, ο Χικμέτ Χατζίγιεφ έγραψε ότι το Μπακού «εξασφαλίζει την ασφάλεια της μετακίνησης των αμάχων στον δρόμο Χανκέντι-Λατσίν». Τι σημαίνει αυτό, κανείς δεν ξέρει. «Στη βάση εθελοντικής και ατομικής επιλογής, βασιζόμαστε στην ασφάλεια της μετακίνησης των πολιτών με τα δικά τους αυτοκίνητα στο δρόμο Khankendi-Lachin», πρόσθεσε ο βοηθός του Ilham Aliyev, του οποίου το κράτος συνεχίζει να μπλοκάρει τον μοναδικό δρόμο Lachin που συνδέει το Nagorno-Gharbagh. στην Αρμενία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι οι μονάδες του Αμυντικού Στρατού του Καραμπάχ συνεχίζουν να παραμένουν στα σημεία όπου βρίσκονταν την ώρα της κατάπαυσης του πυρός. Το ίδιο ισχύει και για τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Κατά την υπογραφή της συνθηκολόγησης, η πλευρά του Καραμπάχ ανέλαβε την πλήρη διάλυση και αφοπλισμό του Στρατού Άμυνας. Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες πληροφορίες για τη διαδικασία.

ViaDiplomacy Newsroom