Το Κατάρ επιλέγει την Ελλάδα για μονάδα υποδοχής LNG – Στον Βόλο η επένδυση

Σύμφωνα με το Εnergymag.gr, με ταχύτατους ρυθμούς και υπό άκρα μυστικότητα στήνεται μια ακόμα Μονάδα Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), στο Λιμάνι του Βόλου.

Η μονάδα που ανήκει στην θυγατρικής της καταριανής εταιρείας Powerglobe, Mediterranean Gas, πήρε αρχική έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έδωσε προθεσμία 15 ημερών σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, προκειμένου να υποβάλει τις αντιρρήσεις του.

Σύμφωνα με την ΡΑΕ οι αντιρρήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα αναγκαία στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του.

Πρόκειται για μια επένδυση, που σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας Tradewindsnews.com εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια και ιθύνων νους είναι ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της καταριανής εταιρείας Dr Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, γνωστός στην αγορά ενέργειας ως Δρ. Θεόδωρος.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια μονάδα συνολικού μήκους 250 μέτρων και δυναμικότητας 180,000 cbm LNG (αποθήκευση και επαναεριοποίηση). Σε ότι αφορά το κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής, που θα την συνοδεύει, το δημοσίευμα έκανε λόγο για μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 300 MW.

Το FSRP θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023, όπως υπογραμμίζει η ίδια η εταιρεία.

Η λόγω πρωτοβουλία δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» αλλά εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της PowerGlobe να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά LNG.

Υπενθυμίζεται ότι η PowerGlobe Europe διαθέτει αντίστοιχη μονάδα στην LNG Hrvatska d.o.o. της Κροατίας.

ViaDiplomacy Newsroom