Το Κατάρ θα είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Το Κατάρ θα εκπροσωπεί πλέον τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μετά το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Υποδεχόμενος τον ομόλογό του από το Κατάρ στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας με αντικείμενο τα αμερικανικά συμφέροντα εντός της πρεσβείας του Κατάρ στην αφγανική πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ «ευγνωμονούν» για την «ηγεσία» και την «υποστήριξη» του Κατάρ αναφορικά με το Αφγανιστάν, είπε, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον τερματισμό της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε υλικοτεχνικό επίπεδο στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων.

Περίπου οι μισοί από τους 124.000 εκτοπισμένους, ξένους υπηκόους και Αφγανούς που απειλούνταν με αντίποινα των Ταλιμπάν, πέρασαν από το Κατάρ.

Η διαχείριση των αμερικανικών προξενικών επιχειρήσεων σχετικά με το Αφγανιστάν γινόταν ήδη στο Κατάρ από τότε που κατέλαβε την εξουσία το ισλαμιστικό κίνημα.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Τομ Γουέστ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Οι ΗΠΑ, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση που σχημάτισαν οι ισλαμιστές από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου στο Αφγανιστάν, μετά την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που τους πολεμούσαν επί 20 χρόνια.

Μεταξύ των αμερικανικών αιτημάτων, πριν εξεταστεί οποιαδήποτε διπλωματική κίνηση σε σχέση με τους Ταλιμπάν, περιλαμβάνεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών, η καταπολέμηση «τρομοκρατικών ομάδων» και η δυνατότητα, για τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στρατιωτικά και φοβούνται αντίποινα, να αποχωρήσουν από τη χώρα ανεμπόδιστα.

ViaDiplomacy Newsroom