Το Καζακστάν απορρίπτει την πρόταση της Λευκορωσίας να ενταχθεί σε κράτος ένωσης με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι απέρριψε την πρόταση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να ενταχθεί το Καζακστάν στο κράτος της Ένωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας.

«Μια από αυτές τις μέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας Alexander Grigoryevich Lukashenko πρότεινε στο Καζακστάν να ενταχθεί στο κράτος της Ένωσης. Εκτίμησα το αστείο του. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν και άλλες ενώσεις ολοκλήρωσης, πρώτα απ’ όλα η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ)», είπε ο Τοκάγιεφ σε συνάντηση με παραγωγούς γεωργικών προϊόντων κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή του Βόρειου Καζακστάν.

Ο Τοκάγιεφ είπε ότι διέψευσε επίσης την ανάγκη του Καζακστάν για πυρηνικά όπλα με βάση την προσχώρηση της χώρας στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, καθώς και στη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.

«Παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας βάσει αυτών των διεθνών μέσων. Νομίζω ότι η συνεργασία σε αυτήν την τεράστια ευρασιατική περιοχή, ή, όπως λένε τώρα, την Μεγάλη Ευρασία, πρέπει να αναπτυχθεί προς την οικονομική κατεύθυνση, για την οποία όλοι μας ενδιαφέρει. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια πραγματική κοινή αγορά», είπε περαιτέρω.

Η περιοχή του Βόρειου Καζακστάν κατέχει «στρατηγική θέση στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Τοκάγιεφ, προσθέτοντας ότι η Αστάνα διαπραγματεύεται συνεχώς τόσο εντός της EAEU (…) όσο και σε διμερές επίπεδο «ως προς την εξασφάλιση απρόσκοπτου εμπορίου και της ανταλλαγής εμπορεύματα.”

Ο Καζακστάν ηγέτης υπενθύμισε επίσης ότι μια συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την περασμένη Πέμπτη, όπου είπε ότι συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης ζητημάτων οικονομικής συνεργασίας, ολοκλήρωσης και συνεργασίας.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία αποτελούν επίσημα μέρος ενός ενωσιακού κράτους και βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και χρόνια για να έρθουν πιο κοντά, μια διαδικασία που έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια.

ViaDiplomacy Newsroom