Το Κίεβο δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις της Μέρκελ για την πολιτική της έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν

Το Κίεβο δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία υπερασπίστηκε χθες την πολιτική της προσέγγισης με τη Ρωσία.

Η Μέρκελ, που έχει αποσυρθεί από την πολιτική έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε ότι «δεν θα ζητήσει συγγνώμη» επειδή προέταξε τη διπλωματία και το εμπόριο στην προσπάθειά της να αποτρέψει έναν πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, την κατηγόρησε ωστόσο σήμερα ότι στήριξε την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 που θα μετέφερε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας. «Εάν η καγκελάριος Μέρκελ γνώριζε ανέκαθεν ότι η Ρωσία ετοίμαζε πόλεμο και ότι ο στόχος του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε γιατί κατασκεύαζε τον Nord Stream 2», έγραψε στο Twitter.

Ο Ποντολιάκ κατηγόρησε επίσης τη Μέρκελ ότι διευκόλυνε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι είχε συνειδητοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια την απειλή που συνιστούσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά ότι ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας να βρεθεί ένα modus vivendi με τη Ρωσία.

ViaDiplomacy Newsroom