Το κοινοβούλιο του Κοσόβου εξέλεξε την Βιόσα Οσμάνι ως νέο πρόεδρο της χώρα

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου εξέλεξε την Βιόσα Οσμάνι, ως νέο πρόεδρο της χώρας, μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Η Βιόσα Οσμάνι εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία αφού οι δύο προηγούμενες κατά τις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 2/3 απέτυχαν. Το κοινοβούλιο 120 εδρών ψήφισε υπέρ του διορισμού της ως προέδρου με 71 ψήφους.

Η Βιόζα Οσμάνι ανέλαβε την προεδρία του Κοσόβου τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο προκάτοχός της, Χασίμ Θάτσι, παραιτήθηκε πριν από την επικείμενη δίκη του για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Η αρχική εντολή της Οσμάνι έληξε όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι, επικεφαλής του Vetevendosje, μετά τις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι παρατηρητές της κοινωνίας των πολιτών επέκριναν τον διορισμό της, λέγοντας ότι η κατοχή των αξιωμάτων προέδρου, πρωθυπουργού και προέδρου του κοινοβουλίου από το ίδιο κόμμα δεν είναι ευπρόσδεκτη σε μια χώρα με εύθραυστη δημοκρατία.

Στην ομιλία της, η κα. Οσμάνι ζήτησε διάλογο με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, αλλά είπε ότι το Βελιγράδι πρέπει πρώτα να ζητήσει συγγνώμη και να διώξει τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου 1998-99 που τελικά οδήγησε στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

«Η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο όταν βλέπουμε τύψεις και συγγνώμη από τη Σερβία και όταν βλέπουμε δικαιοσύνη για όσους υπέφεραν από τα εγκλήματά τους», δήλωσε.

Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κα. Οσμάνι ήταν υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Κόμματος του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, τον οποίο εγκατέλειψε για να ενώσει τις δυνάμεις της με τον Κούρτι. Δεν είναι μέλος του αντι-καταστατικού Vetevendosje (Αυτοδιάθεση), αλλά συμμετείχε στη λίστα τους στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.

ViaDiplomacy Newsroom