Το Κόσοβο άνοιξε την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου, ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία του Κοσόβου στο Ισραήλ άνοιξε στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Φεβρουαρίου και από τις δύο χώρες για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

«Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στην Ιερουσαλήμ θα δεσμευτεί έντονα να αυξήσει τη διμερή συνεργασία και να ενισχύσει τη διεθνή υποκειμενικότητα του κράτους του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε δήλωση του υπουργείου.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεσμεύτηκε να ανοίξει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να αναγνωρίσει τη χώρα. Ήρθε ως μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας στον Λευκό Οίκο για εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων, υπό την ώθηση και τη διευκόλυνση της διοίκησης του Προέδρου Τραμπ.

Η Σερβία δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αλλά ενδέχεται να επανεξετάσει τη δέσμευσή της.

Η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «μια ατυχής απόφαση». Η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος αντιτάχθηκαν επίσης στην απόφαση, ζητώντας από το Κόσοβο να την πάρει πίσω.

ViaDiplomacy Newsroom