Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με τη μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη μεταναστευτική κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας και απέρριψε ως «παράλογο» άρθρο που ανέφερε ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική, κρατική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

Η Μόσχα είναι στενός σύμμαχος του Μινσκ, το οποίο η ΕΕ κατηγορεί ότι έχει εξαπολύσει μια «υβριδική επίθεση» εναντίον της ωθώντας τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα στην Πολωνία.

Το Bloomberg ανέφερε χθες ότι η ΕΕ συζητά να επιβάλει κυρώσεις και στην Aeroflot στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες εναντίον της Λευκορωσίας, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση της υπόθεσής.

Η Aeroflot διέψευσε νωρίτερα σήμερα ότι συμμετέχει στη μαζική μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

«Οι πληροφορίες ότι η Aeroflot συμμετείχε ή βοήθησε στην οργάνωση μαζικής μεταφοράς μεταναστών στο έδαφος της Λευκορωσίας είναι αναληθείς», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναρωτήθηκε αν όντως υπάρχουν σχέδια για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως αυτό δεν θα συμβεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας, όπου, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν βαριά οπλισμένοι άνδρες και από τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα μέρος της λύσης

Η Ρωσία δεν εμπλέκεται «στη διακίνηση» μεταναστών που οργανώνει η Λευκορωσία προς την ΕΕ, αλλά έχει «την ικανότητα να επηρεάσει» το Μινσκ να τη σταματήσει, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

«Είναι προφανές ότι, αν και η Ρωσία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, είναι τουλάχιστον μέρος της λύσης καθώς η εξάρτηση της Λευκορωσίας από τη Μόσχα είναι ολοένα και μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τη Λευκορωσία και να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η διακίνηση και κατά συνέπεια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον δίαυλο», τόνισε ο Μπον, κατηγορώντας το Μινσκ ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες «σαν τροφή για κανόνια».

Το Παρίσι σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στη διάρκεια συνάντησης αύριο Παρασκευή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Παράλληλα οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε κυρώσεις σε έναν αριθμό οντοτήτων, επιχειρήσεων που οργανώνουν τη διακίνηση», αποκάλυψε ο Μπον αναφερόμενος στο αεροδρόμιο του Μινσκ και σε εταιρείες, κυρίως αεροπορικές.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom