Το λάθος στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι η λέξη “Αλυτρωτισμός”

Λίγες μέρες μετά τα δηλώσεις του για εκμάθηση των «μακεδονικών» στην Ελλάδα – για τις οποίες αργότερα τα Σκόπια εξέφρασαν τη λύπη του επειδή οι δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων:«Είμαστε «μακεδόνες» και μιλάμε «μακεδονικά» και κανείς δεν θα το αμφισβητήσει ξανά αυτό». Μάλιστα, ανέβασε σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του σε βίντεο στo Facebook.

Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως ορίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι «μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός».

Η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα, συχνά χρησιμοποιούν την λέξη “Αλυτρωτισμός” σε σχέση με την γειτονική χώρα. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να εξαλειφθεί από το Σύνταγμα των Σκοπίων , την εκπαίδευση κ.α

Όμως, αυτή η λέξη είναι λάθος αν δεχθούμε ότι δεν υπάρχει “Μακεδονική” μειονότητα στην Ελλάδα και φυσικά “Μακεδονικό Έθνος”. Αν την δεχθούμε και επιμένουμε σε αυτό, είναι ουσιαστικά σαν να δεχόμαστε και τις αξιώσεις τους.

Η σωστή λέξη που θα έπρεπε να μπει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι η λέξη “Επεκτατισμός”. Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι τα Σκόπια θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν εδαφικά κάτι από την Ελλάδα. Το ίδιο αφελής είναι όμως και αυτός ο οποίος νομίζει ότι τα Σκόπια δεν θα διεκδικήσουν “πολιτιστικά” κομμάτια της Ελλάδας για να μπορέσουν να στεριώσουν ως Έθνος.

Οι τελευταίες αναφορές του Ζόραν Ζάεφ δεν έχουν μόνο ως στόχο να προσπεράσει στο εσωτερικό της χώρας του τις αντιδράσεις. Δεν έχουν ακόμα μόνο ως στόχο να κόψει την όρεξη του Αλβανικού στοιχείου για καθιέρωση επίσημης γλώσσας της Αλβανικής στα Σκόπια. Στόχος του είναι να διατηρήσει ψηλά τις επεκτατικές βλέψεις προς τον πολιτισμό της Ελλάδας, και την ιστορική αποκοπή της Μακεδονίας από την Ελλάδα

Το έχουμε γράψει ξανά εδώ στο viadiplomacy, όλοι φρόντισαν (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι) να δημιουργηθούν οι συνθήκες ειδικά στα Σκόπια ώστε να προχωρήσει μια Συμφωνία επικερδής και για τις δύο πλευρές, έτσι γίνεται στην εξωτερική πολιτική, συμβιβασμός.

Η Ελλάδα αντίθετα φρόντισε αυτή την ευκαιρία να την μετατρέψει σε ένα εσωτερικό πολιτικό εργαλείο για καθαρά κομματικά οφέλη

ViaDiplomacy Newsroom