Το Μαυροβούνιο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία καταλήξουν το Κόσοβο και η Σερβία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο ότι η χώρα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία καταλήξουν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία Ωστόσο, σημείωσε ότι η ιδέα των εδαφικών ανταλλαγών δεν είναι πάντα καλή ιδέα.

Ο Srđan Darmanović έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πρίστινα, η οποία συνέπεσε με την πρώτη επέτειο της επικύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Μαυροβουνίου και Κοσσυφοπεδίου, θέμα που προκάλεσε μεγάλη πολιτική συζήτηση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Behgjet Pacolli, δήλωσε ότι αισθάνθηκε ενθαρρυμένος από τη θέση του ομόλογό του από το Μαυροβούνιο, ο οποίος προτείνει ότι η οριστικοποίηση του διαλόγου με τη Σερβία θα πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών.

«Σχεδόν κάθε χώρα στην περιοχή προτείνει το ίδιο τέλος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι η Σερβία θα καταλάβει ότι εάν δεν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, τότε το μέλλον της δεν θα είναι φωτεινό», δήλωσε ο Pacolli.

Εν τω μεταξύ, το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει εκκρεμή ζητήματα με τις χώρες της περιοχής, με εξαίρεση τη Σερβία.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες της περιοχής αναφέρουν ότι επιθυμούν να προσφέρουν τη συμβολή τους έτσι ώστε το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία το 2019

(πηγή: ibna)

ViaDiplomacy Newsroom