Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS στην Ρουμανία

Νατοϊκά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS θα αναπτυχθούν στην Ρουμανία σήμερα για να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και να συμβάλουν στην παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη των AWACS (Airborne Warning and Control System) στο Βουκουρέστι, όπου θα ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις αποκλειστικά πάνω από νατοϊκό έδαφος.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την αεροπορική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική, και με την ανάπτυξη μαχητικών και αναγνωριστικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ανεφοδιασμού (ιπτάμενων τάνκερ).

Τα αεροσκάφη που θα αναπτυχθούν στην Ρουμανία ανήκουν στον στόλο των 14 νατοϊκών αναγνωριστικών αεροσκαφών που συνήθως σταθμεύουν στην Γερμανία. Περί τα 180 άτομα θα αναπτυχθούν επίσης για την υποστήριξη των αεροσκαφών.

«Καθώς ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου σε ανακοίνωση της 12ης Ιανουαρίου.

«Τα AWACS έχουν την δυνατότητα ανίχνευσης σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, γεγονός που τα καθιστά για το ΝΑΤΟ αποφασιστικής σημασίας μέσο αποτροπής και άμυνας»

Παραιτήθηκε σύμβουλος του Ζελένσκι μετά τις δηλώσεις του για ρωσικό πύραυλο στη Ντνίπρο

Τέλος για την ουκρανική προεδρία αποτελεί ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ολέξι Αρεστόβιτς, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την κριτική που δέχθηκε, όταν υπονόησε ότι η Ουκρανία κατάρριψε τον ρωσικό πύραυλο που έπληξε πολυκατοικία στη Ντνίπρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι.

Ο Αρεστόβιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω Facebook αφού ζήτησε δημοσίως συγνώμη και πήρε πίσω τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η πολυκατοικία στη Ντνίπρο επλήγη από ρωσικό πύραυλο Kh-22, τον οποίο το Κίεβο δεν έχει τις δυνατότητες να καταρρίψει.

«Ζητώ ειλικρινά συγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους, τους κατοίκους της Ντνίπρο και όλους όσοι πληγώθηκαν βαθιά από τη βιαστική, λανθασμένη εκδοχή μου της αιτίας για το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον της πολυκατοικίας», τόνισε.

Στους 41 οι νεκροί και στους 25 οι αγνοούμενοι

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί εντοπίστηκε στα ερείπια της πολυκατοικίας στη Ντνίπρο το πτώμα ενός αγοριού, ανεβάζοντας σε 41 τους νεκρούς από το ρωσικό πλήγμα του Σαββάτου, ενώ άλλοι 25 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Στις 09:46 (τοπική ώρα) το πτώμα ενός παιδιού εντοπίστηκε στα ερείπια (…) του τέταρτου ορόφου», έγραψε στο Telegram ο Κίριλο Τιμοσένκο, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (ανάμεσά τους 4 παιδιά), 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (εκ των οποίων 16 παιδιά) και 39 άνθρωποι διασώθηκαν (ανάμεσά τους 6 παιδιά)» μετά το πλήγμα αυτό.

Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, με τις ομάδες των διασωστών να εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. «25 άνθρωποι αναζητούνται», ανέφεραν σήμερα το πρωί στο Telegram.

ViaDiplomacy Newsroom