Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει το αμερικανικό αίτημα για περαιτέρω συμμετοχή του στην αποστολή στο Ιράκ

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το αίτημα για ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού στο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι μετά τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ανακοίνωσε σήμερα ο ΓΓ του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το σχετικό αίτημα θα καταθέσει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Μαρκ Έσπερ, όμως δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ, στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αίτημα θα τεθεί υπό εξέταση σε υπουργικό επίπεδο στη Συμμαχία.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να κάνει πολλά περισσότερα στο πλαίσιο του επιμερισμού των βαρών. Οι σύμμαχοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την κοινή άμυνά μας και για τον επιμερισμό των κινδύνων», επέμεινε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι.

«Εάν αναλάβουν ένα τμήμα του βάρους των εργασιών της διεθνούς Συμμαχίας, ιδίως αυτό της εκπαίδευσης, πιστεύω πως θα ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητεί ο πρόεδρος Τραμπ», πρόσθεσε η ίδια.

«Πρόκειται μεν να μιλήσουμε, αλλά εμείς θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας την ώρα ακριβώς που θα τις λάβουμε. Τώρα είναι λίγο πρόωρο», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπενθύμισε πως ο Οργανισμός αριθμεί δυνάμεις στο Ιράκ που έχουν αναλάβει την εκγύμναση των ιρακινών δυνάμεων. «Η αποστολή που αριθμεί 500 οπλίτες έχει ανακληθεί, όμως είμαστε σε διαβουλεύσεις με τις ιρακινές αρχές», υπογράμμισε.

«Βρισκόμαστε στο Ιράκ κατόπιν πρόσκλησης από τις ιρακινές αρχές και θα παραμείνουμε στο Ιράκ κατόπιν προσκλήσεως. Ευελπιστούμε να αναλάβουμε ξανά τις αποστολές εκγύμνασης το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε ο ΓΓ.

Όπως ανακοίνωσε πηγή της Συμμαχίας, η ισπανική μονάδα που βρίσκεται υπό τις διαταγές της αμερικανικής διοίκησης κι ενισχύει την αποστολή του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει ένα τμήμα της αποστολής της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων. Όμως η σύσταση των ιρακινών δυνάμεων θα εναπόκειται πάντοτε αποκλειστικά στις ευθύνες των αμερικανικών δυνάμεων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

ViaDiplomacy Newsroom