Το ναυάγιο του υποβρυχίου Som του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού βρήκαν δύτες ανοικτά των ακτών της Σουηδίας

Το ναυάγιο ενός ρωσικού υποβρυχίου της περιόδου πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 εντόπισε σε απόσταση 2.750 μέτρων από τις σουηδικές ακτές καταδυτική ομάδα από την Σουηδία.

Πρόκειται για το υποβρύχιο Som της ομώνυμης κλάσης, ένα από τα επτά που προμηθεύτηκε το Αυτοκρατορικό Ρωσικό Ναυτικό την περίοδο 1904-1907.

Τα ονόματα των υπολοίπων έξι υποβρυχίων ήταν Beluga, Losos, Peskar, Schuka, Sterlyad και Sudak.

Το υποβρύχιο κλάσης Som είχε εκτόπισμα σε κατάδυση 122 τόνους, μήκος 20 μέτρα, διάμετρο 3,5 μέτρα, ενώ ήταν εξοπλισμένο με ένα ντιζελοκινητήρα των 160 ίππων και ένα ηλεκτροκινητήρα των 70 ίππων επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα σε κατάδυση 6 κόμβους.

Το πλήρωμα του υποβρυχίου αποτελείτο από 18-24 άτομα ενώ ήταν εξοπλισμένο με μία τορπίλη των 381 χλστ και ένα πολυβόλο. Το υποβρύχιο Som βυθίστηκε στις 10 Μαΐου του 1916 δηλ σχεδόν πριν από ένα αιώνα μετά από σύγκρουση με σουηδικό πλοίο στην Βαλτική θάλασσα κοντά στις ακτές της κεντρικής Σουηδίας.

Στο υποβρύχιο την ημέρα που βυθίστηκε επέβαιναν 18 άτομα και σύμφωνα με ρωσικές πηγές ο κυβερνήτης του σκάφους δεν διέθετε μεγάλη εμπειρία.

Το ρωσικό υποβρύχιο αγοράστηκε μυστικά από την αμερικανική εταιρεία Electric Boat Company και αποτελούσε το πρώτο σκάφος της κλάσης Adder ή Plunger που είχε αναπτυχτεί από τον μηχανικό John Philip Holland για το αμερικανικό Ναυτικό και στο οποίο είχε δοθεί το όνομα Fulton.

Το υποβρύχιο μεταφέρθηκε σε τμήματα και κατασκευάστηκε στο Βλαντιβοστόκ τον Οκτώβριο του 1904. Το υποβρύχιο δεν συμμετείχε στον Ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο το 1904-1905 διότι δεν είχαν ακόμη παραληφθεί οι τορπίλες που θα το εξόπλιζαν.

Τα υπόλοιπα έξι υποβρύχια της κλάσης ναυπηγήθηκαν κατόπιν άδειας στην Αγία Πετρούπολη στο ναυπηγείο Nevski και αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση την περίοδο 1918-1919.

Σύμφωνα με την σουηδική καταδυτική ομάδα το υποβρύχιο βρέθηκε με ρομποτικό όχημα ανέπαφο με τις καταπακτές κλειστές.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.