Το ναυτικό της Αιγύπτου περνά τον Βόσπορο και στέλνει ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν δύναται «να κάνει μόνη της παιχνίδι» στην ευρύτερη περιοχή στέλνουν Ρωσία και Αίγυπτος. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι οι ναυτικές δυνάμεις του θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά κοινές ασκήσεις με τις Αιγυπτιακές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα σαφές μήνυμα με παραλήπτη την Τουρκία. 

Παρατηρητές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Al Monitor πιστεύουν ότι η κοινή ναυτική άσκηση είναι «ένα ποιοτικό άλμα στην επίδειξη δύναμης μεταξύ Καΐρου και της Άγκυρας», ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου στον ιστότοπό του ότι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και της Ρωσίας συναντήθηκαν για τρεις ημέρες στη ρωσική πόλη Νοβοροσίσκ για να προετοιμαστούν για τις κοινές ασκήσεις που ονομάστηκαν «Γέφυρα Φιλίας – 2020». Το υπουργείο σημείωσε ότι οι ναυτικές ασκήσεις στοχεύουν στην «ενίσχυση και ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του Ρωσικού Ναυτικού προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας στη θάλασσα»

«Τακτικές ομάδες πολεμικών πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού και του Αιγυπτιακού Ναυτικού, με την υποστήριξη της αεροπορίας, θα επεξεργαστούν κοινά καθήκοντα για την προστασία των θαλάσσιων διαδρομών από διάφορες απειλές» προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Ταγματάρχης Jamal Mazloum, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της αιγυπτιακής Στρατιωτικής Ακαδημίας Nάσερ, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αποτελούν συμπληρωματικό βήμα για την περσινή άσκηση «Γέφυρα Φιλίας – 2019» που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Μεσόγειο θάλασσα.

«Η Αίγυπτος θα επωφεληθεί περισσότερο από αυτές τις ναυτικές ασκήσεις, καθώς θα πραγματοποιηθούν σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από την Αίγυπτο, και σε κλειστά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα μακριά από το μεσογειακό εναέριο χώρο. Πρόκειται για μια διεθνή επίδειξη ισχύος του αιγυπτιακού στρατού και του ναυτικού μετά από πολλές αναβαθμίσεις (υλικού) και νεοαποκτηθέντα όπλα» σχολίασε ο Mazloum.

Ο Tarek Fahmy, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η αιγυπτορωσική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα στέλνει ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και στοχεύει στην αντιμετώπιση των τουρκικών ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών, όπως αναδείχθηκαν με την τουρκολιβυκή συμφωνία του Νοεμβρίου του 2019. Η συμφωνία απορρίφθηκε από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Η Τουρκία είχε επίσης προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον σύμμαχό της Φαγέζ αλ Σάρατζ επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ενώ η Αίγυπτος υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Πηγή: skai.gr

ViaDiplomacy Newsroom