Το Ομάν χαιρετίζει την απόφαση εξομάλυνσης σχέσεων Μπαχρέιν-Ισραήλ

Το Ομάν χαιρετίζει την απόφαση του Μπαχρέιν να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ και ελπίζει ότι θα συμβάλει στην ειρήνη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, ανέφεραν την Κυριακή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Το Μπαχρέιν την Παρασκευή έγινε η δεύτερη χώρα του Κόλπου που εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Ο Ομάν ελπίζει ότι αυτή η νέα στρατηγική πορεία που θα ακολουθήσουν ορισμένες αραβικές χώρες θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης με βάση τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών και στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η κυβερνητική δήλωση. .

Ο υπουργός πληροφοριών του Ισραήλ ανέφερε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ στις 13 Αυγούστου ότι το Ομάν θα μπορούσε επίσης να επισημοποιήσει τους δεσμούς με τη χώρα. Το Ομάν χαιρέτισε τις αποφάσεις των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, αλλά δεν σχολίασε τις προοπτικές του για ομαλοποιημένες σχέσεις.

Το 2018 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε το Ομάν και συζήτησε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή με τον τότε Ομάν αρχηγό Σουλτάνο Κάμπο.

Σε μια ταραχώδη περιοχή, το Ομάν έχει διατηρήσει την ουδετερότητά του. Διατήρησε φιλικές σχέσεις με μια σειρά από περιφερειακούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των εχθρών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

(πηγή:reuters)

ViaDiplomacy Newsroom