Το «όπλο» Nord Stream 2 άλλαξε χέρια – Η Ευρώπη χρησιμοποιεί τον αγωγό για την Ουκρανική κρίση

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας αντιμετώπισε πίεση από άλλους ηγέτες στην πρώτη του σύνοδο κορυφής της ΕΕ να συμπεριλάβει το μέλλον του Nord Stream 2 ως μέρος του «τεράστιου τιμήματος» που θα καταβληθεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία .

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες, ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος αντικατέστησε την Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι η κυβέρνησή του είναι αφοσιωμένη στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης, καθώς το ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που κινητοποιούνται από το Κρεμλίνο συνεχίζει να αυξάνεται.

«Το απαραβίαστο των συνόρων είναι ένα από τα πολύ σημαντικά θεμέλια της ειρήνης στην Ευρώπη , και όλοι μαζί θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το απαραβίαστο θα παραμείνει πραγματικά ανέπαφο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους.

Ώρες αργότερα, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν θα λάβει απόφαση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2 , ενός αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και παρακάμπτει την Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αλλά υπήρχε αυξανόμενη κατακραυγή από ορισμένους ηγέτες της ΕΕ για ένα ισχυρότερο μήνυμα σχετικά με τον αμφιλεγόμενο αγωγό από την κυβέρνηση στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού τερματισμού του ως έργου σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προειδοποίησαν σε ανακοινωθέν στο τέλος της συνόδου κορυφής για «τεράστιες και σοβαρές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων» εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, αξιωματούχοι και ηγέτες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις πιθανές επιπτώσεις δημόσια. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε στους ηγέτες ότι είχε ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Arturs Krišjānis Kariņš, δήλωσε: «Θα ήταν σημαντικό να μπορούσαμε επίσης να αποφασίσουμε ότι ο Nord Stream 2 είναι στο τραπέζι, ότι εάν υπάρξει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα αυτό το έργο θα απενεργοποιηθεί».

Ο Kariņš πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν , χρησιμοποιούσε τον αγωγό ως «ένα είδος εκβιασμού κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας ψευδώς ότι αν θέλουμε να έχουμε περισσότερο φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουμε τον Nord Stream 2».

Ζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ να αφήσουν τα τηλέφωνά τους έξω από την αίθουσα στην οποία συνεδρίαζαν στο κτίριο Europa στις Βρυξέλλες, καθώς άρχισαν οι συζητήσεις για το θέμα το απόγευμα της Πέμπτης.

ViaDiplomacy Newsroom