Το παραμορφωμένο πρόσωπο του πρώην Ουκρανού προέδρου: Η Ρωσία πίσω από τη δηλητηρίαση;(video)

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό της δηλητηρίασής του ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο περιγράφει όλα όσα βίωσε και βιώνει και εξαπολύει δριμεία επίθεση στη Ρωσία.

Ο Γιουστσένκο δηλητηριάστηκε το 2004, την περίοδο των εκλογών κόντρα στον Ρώσο υποψήφιο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ενώ ταξίδευε στην Αυστρία, αρρώστησε μυστηριωδώς με αποτέλεσμα ο αντίπαλός του να κερδίσει τις εκλογές.

Έπειτα από πολλές εξετάσεις, οι γιατροί βρήκαν ίχνη τοξικού χημικού, διοξίνης στο αίμα του. Την ίδια ώρα η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η ασθένειά του οφείλεται σε κακής ποιότητας φαγητό και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια αλλά ο γρίφος παραμένει άλυτος. Ο ίδιος λέει ότι ξέρει την απάντηση και ποιος κρύβεται πίσω από τη δηλητηρίασή του. Όμως, δεν μπορεί να τα γνωστοποιήσει. Ωστόσο κατηγορεί τη Ρωσία για «μεσαιωνική πολιτική» όταν αναφέρεται στην υπόθεση Σκρίπαλ.

Σήμερα ο Γιουστσένκο είναι ένας άλλος άνθρωπος. Το πρόσωπό του έχει παραμορφωθεί και έχει παραλύσει μερικώς. Ο ίδιος περιγράφει στο BBC, με συγκλονιστικό τρόπο, τις ώρες που ακολούθησαν:

«Όταν έφτασα στο σπίτι και φίλησα τη γυναίκα μου, το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ‘τα χείλη σου έχουν μια μεταλλική γεύση’. Στη συνέχεια πήγα στην Αυστρία και τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα το σώμα μου άρχισε να πρήζεται. Το κεφάλι μου μεγάλωσε δραματικά και ο πόνος εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα μου. Σύμφωνα με την έρευνα, το δηλητήριο είχε προστεθεί στο ρύζι στο δείπνο που είχα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας».

Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «κρύβεται» πίσω από τη δηλητηρίαση, απάντησε:

«Έχω μια απάντηση, αλλά δεν μπορώ να την εκστομίσω».

Φυσικά ρωτήθηκε και για την πρόσφατη υπόθεση με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια αλλά και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας:

«Νιώθω πόνο για το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι τόσο τυφλή. Ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι τόσο εχθρικές η μία απέναντι στην άλλη και δείχνουν τόσο μικρή αλληλεγγύη όσον αφορά στις πολιτικές της Ρωσίας. Θα ήθελα αυτό που αποκαλούμε ‘Ενωμένη Ευρώπη’ να συνειδητοποιήσει τελικά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πολίτες της είναι η μεσαιωνική πολιτική που επιδιώκει η Ρωσία στον 21ο αιώνα» υπογράμμισε.

(πηγή: Καθημερινή)

ViaDiplomacy Newsroom