Το Πεκίνο ελπίζει οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ να επιστρέψουν «στο σωστό δρόμο» με την επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον

Η Κίνα ελπίζει να επανέλθουν «σε σωστό δρόμο» οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ χάρη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Ουάνγκ Γι στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον, ενόψει πιθανής επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ ως τα τέλη του έτους.

Η επίσκεψη του Ουάνγκ στην Ουάσινγκτον, που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει από την Πέμπτη ως το Σάββατο, πραγματοποιείται έπειτα από σειρά επαφών υψηλού επιπέδου που είχαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες με στόχο «να διαχειριστούν με υπεύθυνο τρόπο» τις διμερείς εντάσεις.

Η σινορωσική προσέγγιση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και, πάνω απ’ όλα, αυτός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης και εξάπλωσης της ένοπλης σύρραξης.

Η Κίνα επέκρινε έντονα την απόφαση των ΗΠΑ να εμποδίσουν την περασμένη εβδομάδα την έγκριση σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Για την Ουάσιγκτον, η συνάντηση του Μπλίνκεν και του Ουάνγκ θα δώσει την ευκαιρία να πιεστεί το Πεκίνο να υιοθετήσει «πιο εποικοδομητική προσέγγιση» όσον αφορά τους δυο πολέμους και για άλλα ζητήματα, ανέφερε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Από την πλευρά του το Πεκίνο επιβεβαίωσε σήμερα τις ημερομηνίες της επίσκεψης και επεσήμανε ότι εύχεται αυτή να επιτρέψει να επανέλθουν «στον σωστό δρόμο» οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ουάνγκ θα έχει «βαθιές ανταλλαγές απόψεων με τους Αμερικανούς αξιωματούχους για τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε σήμερα η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο Κινέζος υπουργός «θα εκφράσει τις αρχές και τις θέσεις της Κίνας και τις νόμιμες ανησυχίες της σχετικά με τις σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ», πρόσθεσε η Μάο.

Το Πεκίνο εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον ώστε «να ενισχυθεί η επικοινωνία και ο διάλογος, να αυξηθεί η συνεργασία και να διευθετηθούν οι διαφορές αλλά και να επανέλθουν οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στον σωστό δρόμο της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης μέσω κοινών προσπαθειών».

ViaDiplomacy Newsroom