Το Πεκίνο εμφάνισε επίσημους χάρτες με ενσωματωμένα εδάφη Ινδίας και Ρωσίας

Η Κίνα κυκλοφόρησε ένα επίσημο σύνολο χαρτών που προτείνονται για χρήση σε εκδόσεις μέσων και παραγωγή μέσων. Ενσωμάτωσαν τα εδάφη που ανήκουν στην Ινδία και τη Ρωσία ως μέρος της ΛΔΚ. Οι ινδικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν, σύμφωνα με το Associated Press.

Το νησί Μπολσόι Ουσσουρίσκι, που βρίσκεται στον ποταμό Αμούρ, επισημαίνεται ως κινέζικο . Το 2008, σύμφωνα με τη συμφωνία, χωρίστηκε μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Σε νέους χάρτες σημειώνεται ως το «ανατολικότερο σημείο» της ΛΔΚ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει ακόμη αντιδράσει σε αυτό.

Όσον αφορά την Ινδία, η περιοχή Arunachal Pradesh και το οροπέδιο Doklam επισημαίνονται ότι ανήκουν στην Κίνα, τα δικαιώματα για τα οποία οι χώρες αμφισβητούν μεταξύ τους. Αναφέρεται ότι οι χάρτες δείχνουν τον προσδιορισμό των κρατικών συνόρων της ΛΔΚ, που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων αυτών των εδαφών.

Ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi είπε ότι η χώρα του απορρίπτει αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις, οι οποίες «περιπλέκουν την επίλυση των συνοριακών διαφορών». Ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά της επίσημης διαμαρτυρίας της ινδικής πλευράς στην Κίνα.

Οι χάρτες κυκλοφόρησαν πριν από τη σύνοδο κορυφής των G-20 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 9-10 Σεπτεμβρίου στην Ινδία. Όπως αναφέρεται, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα διεθνών καταζητούμενων, δεν θα πάει σε αυτή την εκδήλωση. Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

ViaDiplomacy Newsroom