To πρώτο κουδούνι για τα ελληνόπουλα της Αλεξάνδρειας – Η σημασία της Ελληνικής Κοινότητας

Πενήντα τέσσερις μαθητές πέρασαν το κατώφλι των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας, του Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, ακούγοντας το πρώτο κουδούνι ως ένα κάλεσμα για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Μέσα στο ιστορικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου κάποτε ο ελληνισμός έσφυζε από ζωή και στο αθλητικό στάδιο δεν χωρούσαν καν οι Έλληνες να σταθούν για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, εκεί όπου λειτουργούσαν και άλλα ελληνικά σχολεία σε γειτονικές συνοικίες της πόλης του Μ. Αλεξάνδρου, εκεί, σήμερα, οι περίπου 20 αποσπασμένοι και ντόπιοι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν τους 54 μαθητές τους, ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά.

Τον αγιασμό των μαθημάτων τέλεσε ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας, μητροπολίτης Άκκρας (Γκάνας), Νάρκισσος, μεταφέροντας τις ευχές του προκαθημένου της ορθόδοξης εκκλησίας της Αφρικής, Θεοδώρου Β’. «Να έχετε μία χρονιά δημιουργική, όπου να προκόπτετε, να έχετε σοφία και χάρη Θεού» ανέφερε ο μητροπολίτης Νάρκισσος.

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Εμμανουήλ Κακαβελάκης, εστίασε στο γεγονός ότι τα ελληνικά σχολεία στην Αλεξάνδρεια αποτελούν «πηγή υπερηφάνιας», καθώς μέσα από αντιξοότητες η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, με τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών, έχει καταφέρει επάξια να λειτουργεί ένα πραγματικά ελληνικό σχολείο, μία «πηγή ελληνικού πολιτισμού», που πρέπει να «διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».

Ο νέος συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, Αναστάσιος Αναστασίου, ευχήθηκε στους «πρωταγωνιστές» αυτής της μεγάλης ημέρας -όπως χαρακτήρισε τους Αιγυπτιώτες μαθητές- να έχουν καταρχήν υγεία και δύναμη. «Εμείς, όλοι οι εκπαιδευτικοί ανοίγουμε τις καρδιές μας και σας καλωσορίζουμε με ένα πλατύ χαμόγελο και μία ζεστή αγκαλιά» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασίου, η εκπαιδευτική χρονιά στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας (όπως και του Καΐρου) ξεκινάει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται ήδη στο πόστο τους και κάποιους να αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες, γεγονός που οφείλεται και στην παράταση των αποσπάσεων πολλών εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, με δεδομένο το γεγονός ότι και τα σχολικά βιβλία έχουν ήδη φτάσει στην Αίγυπτο και από αύριο θα μοιραστούν στους μαθητές.

Στην τελετή έναρξης των σχολικών μαθημάτων, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, που ως διαχειριστικός φορέας λειτουργεί και τα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία, εκπροσώπησε ο οικονομικός επόπτης του παροικιακού οργανισμούτ, Πάρης Πεφάνης Μακρής.

Εκ μέρους του Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου, τους μαθητές καλωσόρισε η διευθύντρια, Αγγελική Τσιαδήμη, ευχαριστώντας θερμά τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, Εδμόνδο Κασιμάτη, καθώς και τους κοινοτικούς συναδέλφους του που ερίναι επιφορτισμένοι με τα θέματα της παιδείας: τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Σιόκα, τον γγ, Μιχάλη Καρυδιά και τον οικονομικό επόπτη κ. Πάρη Μακρή.

Τέλος, η διευθύντρια του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, Δήμητρα Παπανώτα, έδωσε με τον λόγο της το στίγμα του καλού δασκάλου, ο οποίος «πρέπει να στέκει δίπλα στον μαθητή και όχι απέναντί του. Να είναι δίπλα του, αρωγός του και βοηθός, σύμβουλος καλού, χωρίς να επιβάλει, χωρίς να αντιδικεί, χωρίς να προκαλεί και χωρίς να εκδικείται, φροντίζοντας να εμπνέει και να εμψυχώνει τον μαθητή του, αναζητώντας τις δεξιότητες, τα προτερήματα και τις πτυχές ευφυΐας κάθε μαθητή, καλλιεργώντας τες».

Σημειώνεται ότι η τελετή του σχολικού αγιασμού στα ιστορικά εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας καθυστέρησε χρονικά μία ημέρα σε σχέση με την Ελλάδα, λόγω της χθεσινής μουσουλμανικής Πρωτοχρονιάς, που είναι επίσημη αργία στην Αίγυπτο. Για τον ίδιο λόγο, η έναρξη των μαθημάτων στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου, στο Δημοτικό της Αχιλλοπουλείου Σχολής και το Γυμνάσιο Λύκειο της Αμπετείου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου.

 

ViaDiplomacy Newsroom