Το τουρκικής κατασκευής τροχοφόρο ΤΟΜΠ Arma 6×6 χρησιμοποιεί το Μπαχρείν στον πόλεμο της Υεμένης

Αδιευκρίνιστος αριθμός τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου Arma 6×6 της τουρκικής εταιρείας Otokar εντοπίστηκε στην Υεμένη υπό την σημαία του Στρατού του Μπαχρέιν.

Τα οχήματα αποτελούσαν μέρος μιας πομπής αρμάτων μάχης, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ και άλλων θωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων από την Σαουδική Αραβία την Υεμένη και το Μπαχρέιν η οποία κατευθυνόταν βόρεια προς το μέτωπο.

Είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό όχημα εμπλέκεται σε πολεμική επιχείρηση αφού το εν λόγω όχημα είναι υποψήφιο για ένα πρόγραμμα του τουρκικού Στρατού (Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç, ÖMTTZA) που περιλαμβάνει την απόκτηση 336 θωρακισμένων οχημάτων πέντε διαφορετικών εκδόσεων και πιο συγκεκριμένα 30 οχήματα για την πραγματοποίηση αποστολών αναγνώρισης NBC, 36 οχήματα φορείς ραντάρ επιτήρησης εδάφους, 108 οχήματα φορείς αισθητήρων επιτήρησης, 39 οχήματα διοίκησης, και 108 οχήματα παροχής πυρών υποστήριξης πεζικού.

ARMA BAHRAIN 2

Το Arma 6×6 της τουρκικής εταιρείας Otokar αποκτήθηκε από το Στρατό του Μπαχρέιν το 2012 μετά από παραγγελία ύψους 63,2 εκατ δολαρίων που είχε θέσει στην τουρκική εταιρεία το αραβικό κράτος το 2011.

Το τροχοφόρο ΤΟΜΠ Arma 6×6 αναπτύχθηκε με ιδία κεφάλαια από την Otokar και έχει εξαχθεί στο Μπαχρέιν και στο Αζερμπαϊτζάν. Το όχημα παρουσιάστε για πρώτη φορά στο Eurosatory το 2010 και έχει μήκος 6,4 μέτρα, πλάτος 2,7 μέτρα ύψος 2,2 μέτρα και βάρος 18,5 τόνους.

Το όχημα μπορεί να μεταφέρει οκτώ στρατιώτες, είναι αερομεταφερόμενο αμφίβιο και διαθέτει προστασία από εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.