Το Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά της απόφασης του Λευκού Οίκου για τα F-35

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να εκδιωχθεί η Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 είναι παράνομη και την χαρακτήρισε λανθασμένη, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα έβλαπτε την στρατηγική σχέση μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δήλωση που ανέφερε το Reuters.

Η Άγκυρα κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λόρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου την Τετάρτη ότι το Πεντάγωνο εργάζεται ήδη για να περιορίσει την εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, μετά την απόφαση της χώρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Ακόμη, η Λόρντ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο θα δαπανήσει μεταξύ 500 και 600 εκατ. δολαρίων για να μεταφέρει σε άλλη χώρα το μερίδιο στην αλυσίδα κατασκευής του αεροσκάφους F-35 που αντιστοιχεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας δεν θα επηρεάσει αρνητικά το πρόγραμμα. Το Πεντάγωνο εργάζεται για να βρει εναλλακτικές πηγές για τα τμήματα που παρήγαγε προηγουμένως η Άγκυρα.

 

Via Diplomacy