Το Βέλγιο θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

 Το Βέλγιο θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του.

«Η Παλαιστίνη θα αναγνωριστεί από το Βέλγιο στη σύνοδο του ΟΗΕ! Και επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις κατά της ισραηλινής κυβέρνησης», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Maxime Prevot στο X.

Τον Ιούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στη σύνοδο του ΟΗΕ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερες από δώδεκα άλλες δυτικές χώρες έχουν έκτοτε καλέσει και άλλες να κάνουν το ίδιο.

Ο Prevot δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη «ενόψει της ανθρωπιστικής τραγωδίας» που εκτυλίσσεται στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά και ο ΟΗΕ έχει κηρύξει λιμό.

«Ενώπιον της βίας που ασκεί το Ισραήλ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεδομένων των διεθνών υποχρεώσεών του, συμπεριλαμβανομένου του καθήκοντος να αποτρέψει κάθε κίνδυνο γενοκτονίας, το Βέλγιο έπρεπε να λάβει ισχυρές αποφάσεις για να αυξήσει την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση και τους τρομοκράτες της Χαμάς», έγραψε ο Prevot.

«Δεν πρόκειται για την τιμωρία του ισραηλινού λαού, αλλά μάλλον για τη διασφάλιση ότι η κυβέρνησή του σέβεται το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και για την ανάληψη δράσης για την προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης επί τόπου», πρόσθεσε.

ViaDiplomacy Newsroom