Τον εκφοβισμό των χωρών της Βαλτικής μέσω της επίδειξης της στρατιωτικής της ισχύος υιοθετεί η Μόσχα

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες πιθανότητες για την πρόκληση θερμού επεισοδίου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας εξελίσσεται η προσπάθεια της Μόσχας να επαναδιατυπώσει την γεωπολιτική της θέση της στην Βαλτική θάλασσα.

Έτσι μετά τα περιστατικά με τα ρωσικά βομβαρδιστικά Su-24 που εισήρθαν στον σουηδικό εναέριο χώρο τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον εικονικό βομβαρδισμό στην περιοχή της πρωτεύουσας της χώρας Στοκχόλμης από 2 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 Backfire, τα οποία συνοδεύονταν από 4 μαχητικά Su-27 Flanker τον Μάρτιο του 2013, ήταν η σειρά της Δανίας να αντιμετωπίσει μια νέα ρωσική επίδειξη ισχύος.

Πιο αναλυτικά νωρίς το πρωί της 24ης Μαρτίου δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 Backfire, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικά και συμβατικά όπλα καθώς και δύο μαχητικά Su-27 Flanker που τα συνόδευαν, πραγματοποίησαν μία τολμηρή υπερηχητική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική, χωρίς να έχουν θέσει σε λειτουργία τους αναμεταδότες στίγματος, χωρίς ασύρματη επικοινωνία με κάποιο από τα περιφερειακά κέντρου εκλέγου πτήσεων, με κατεύθυνση προς την Δανία.

Τα δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από την αεροπορική βάση Engels-2 όπου βρίσκεται η έδρα τους, με προορισμό το Καλίνινγκραντ πετώντας κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής με κατεύθυνση βόρεια προς νότο, εντός του FIR της Ρίγα.

Όπως αποδείχθηκε τα αεροσκάφη είχαν τελικά πορεία προς την Δανία και την σκανδιναβική χερσόνησο και πετούσαν με υπερηχητική ταχύτητα, εξομοιώνοντας σενάριο επίθεσης, συνοδευόμενα από δύο μαχητικά Su-27 Flanker.

Λίγο αργότερα τα ρωσικά βομβαρδιστικά μείωσαν την ταχύτητα τους και τα δύο Su-27 Flanker αντικαταστάθηκαν από δύο αεροσκάφη του ιδίου τύπου, τα οποία απογειώθηκαν από αεροπορική βάση του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά αναγνωρίστηκαν και βρέθηκαν υπό παρακολούθηση από ιταλικά μαχητικά Eurofighter τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Siauliau στην Λιθουανία.

Τα ιταλικά αεροσκάφη χρειάστηκε να αναπτύξουν υπερηχητική ταχύτητα για να αναχαιτίσουν τα ρωσικά αεροσκάφη και που γίνεται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η συγκεκριμένη ενέργεια των Ρώσων σχετίζεται με την πρόσφατη απειλή που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Δανίας, αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κοπεγχάγης στο πρόγραμμα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και αποσκοπεί στο να δοκιμάσει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης της Δανίας και των ΗΠΑ σε αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρέσβης στην Κοπεγχάγη είχε προειδοποιήσει στις 21 Μαρτίου τη Δανία ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά του Ναυτικού της Δανίας, εάν τα καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων του Ναυτικού της χώρας κλάσης Iver Huitfeldt, αξιοποιήσουν τα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας που διαθέτουν ως μέρος της ΝΑΤΟικής αντιβαλλιστικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Με την αποστολή των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 Backfire προς την νότιο Βαλτική θάλασσα σε μία πτήση που εξομοίωνε μια κανονική τακτική/πυρηνική επίθεση, η Ρωσία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η ηγεσία της δεν φαίνεται να διστάζει να χρησιμοποιήσει την επίδειξη της στρατιωτικής της ισχύς ως εργαλείο για την εμπέδωση των γεωπολιτικών της μηνυμάτων προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Η αποστολή των αεροσκαφών μόλις τρείς μέρες μετά την σαφέστατη προειδοποίηση του Ρώσου πρέσβη υπηρετεί ενδεχομένως δύο σκοπούς.

Ο πρώτος είναι η επίδειξη προς την Κοπεγχάγη ότι οι Ρωσικές απειλές δεν είναι κενού περιεχομένου, αφού τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 μπορούν ανά πάσα στιγμή με συνοδεία μαχητικών να πλήξουν ναυτικούς στόχους σε ολόκληρο το μήκος και πλάτος της Βαλτικής και ο δεύτερος είναι η αξιολόγηση του τρόπου αντίδρασης της πολιτικής ηγεσίας της Δανίας, ώστε να εκτιμηθεί εάν η πολιτική εκφοβισμού της Μόσχας έχει αποτέλεσμα ή εάν η Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή αποτελεί όντως εγγύηση για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής.

Σε γενικές γραμμές πάντως εκτιμάται ότι η αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας στην περιοχή της Βαλτικής δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα και αναμένονται νέες στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία σημειωτέον φιλοξενεί περισσότερο από 1 εκατ. Ρώσους στις τρείς Δημοκρατίες της Βαλτικής με τους περισσότερους να κατοικούν στην Λετονία (27% του πληθυσμού) και την Εσθονία (25% του πληθυσμού).

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.